Članak

POSJETA

Von der Leyen, Plenković i Rutte sa bh. zvaničnicima o evropskom putu i obavezama BiH

(Patria) - Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, zajedno s nizozemskim premijerom Markom Rutteom i hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Prvi zvanični sastanak održat će u utorak ujutro sa članovima Predsjedništva BiH. Plenković je u ponedjeljak navečer večerao sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i delegacijom te stranke.

Nakon Predsjedništva BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH bit će održan sastanak sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, njenim zamjenicima i kolegijima oba doma PS BiH.

Posjeta ima za cilj ohrabriti vlasti u Bosni i Hercegovini da iskoriste ovu priliku i intenziviraju napore kako bi do marta 2024. godine ostvarili neophodan napredak po 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Osim toga, posjeta će biti prilika i za diskusiju o mogućnostima koje nudi Plan rasta Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Nakon sastanka bit će održana press konferencija.

Od prošle posjete predsjednice EK BiH nije usvojila nijedan reformski zakon, a Vijeće ministara BiH je usvojilo Prijedlog Zakona o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koji se još nije našao u PS BiH.

#AndrejPlenković #UrsulaVonDerLeyen #Vijeceministara #BiH