Članak

ZAJEDNIČKA IZJAVA

I Bosna i Hercegovina podržala Ukrajinu u Vijeću sigurnosti UN

Više zemalja, među kojima je i BiH, potpisalo je danas zajedničku izjavu u kojoj se osuđuje Ruska Federacija koja je sazvala još jedan sastanak Vijeća sigurnosti UN da bi kritikovala zakonite transfere oružja Ukrajini koji se provode kao podrška njen

(Patria) - Više zemalja, među kojima je i BiH, potpisalo je danas zajedničku izjavu u kojoj se osuđuje Ruska Federacija koja je sazvala još jedan sastanak Vijeća sigurnosti UN da bi kritikovala zakonite transfere oružja Ukrajini koji se provode kao podrška njenom inherentnom pravu na samoodbranu.

Stalni predstavnik Ukrajine u UN Sergiy Kyslytsya u obraćanju na sjednici Vijeća sigurnosti UN pročitao je zajedničku izjavu koju su potpisale vlade Albanije, Australije, Austrije, Belgije, Bugarske, Kanade, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Islanda, Irske, Izraela, Italije, Japana, Latvije, Lihtenštajna, Litvanije, Luksemburga, Malte, Maršalovih Ostrva, Monaka, Crna Gore, Holandije, Novog Zelanda, Sjeverne Makedonije, Norveške, Poljske, Portugala, Moldavije, Koreje, Rumunije, San Marina, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD, EU, ali i naše zemlje Bosne i Hercegovine.

Sve ove zemlje podržale su izjavu ambasadora, a iz regiona samo se Srbija nije pridružila u podršci saopštenju ukrajinskog ambasadora, prenosi Faktor.

"Ističemo licemjerje Ruske Federacije koja je sazvala još jedan sastanak Vijeća sigurnosti UN kako bi kritikovala zakoniti promet oružja Ukrajini koji je učinjen kao podrška inherentnom pravu Ukrajine na samoodbranu, kao što je navedeno u članu 51. Povelje UN.

Ovaj današnji sastanak još je jedan pokušaj Ruske Federacije da odvrati pažnju od svog agresorskog rata protiv Ukrajine i njene intenzivirane kampanje sistematskih zračnih udara ubijajući civile i uništavajući kritičnu infrastrukturu", ističe se u izjavi.

Ponavlja se odlučna osuda agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, koja predstavlja očito kršenje Povelje UN.

"Potvrđujemo našu nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Dok Ukrajina pokušava da odbrani svoje civilno stanovništvo, Ruska Federacija ubija ukrajinski narod oružjem nabavljenim iz drugih zemalja.

Osuđujemo stalnu vojnu podršku ruskom agresivnom ratu, uključujući Iran, Bjelorusiju i DNRK i nastavljamo pozivati sve zemlje da ne daju oružje i vojnu opremu, uključujući projektile i dronove ili drugu podršku za ruski agresivni rat", dodaje se u izjavi.

Navodi se da to uključuje kršenja embarga UN na oružje Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji od Rusije i DNRK, usvojenog uzastopnim rezolucijama Vijeća sigurnosti.

- Pozivamo DNRK i Rusiju da se pridržavaju ovih rezolucija Vijeća sigurnosti i ostajemo zabrinuti da Ruska Federacija koristi balističke rakete iz DNRK-a daje DNRK vrijedan uvid u tehničke mogućnosti njenog oružja.

Osim toga, postoje jasni dokazi o iranskim nezakonitim transferima naoružanih iranskih bespilotnih letjelica u Rusku Federaciju kada su postojala ograničenja koja zabranjuju takve transfere prema rezoluciji 2231 Vijeća sigurnosti UN.

Ruska Federacija je više puta koristila ove bespilotne letjelice u udaru na kritičnu infrastrukturu, uključujući silose za žito, energetske objekte i stambene zgrade u Ukrajini", navodi se u izjavi.

Naglašava se da postupci Ruske Federacije potkopavaju kredibilitet rezolucija Vijeća sigurnosti, potkopavaju globalni režim neširenja, te pogoršavaju regionalne tenzije.

"Pozivamo sve države članice UN, uključujući Rusku Federaciju, da u potpunosti provedu relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti. Moramo osigurati odgovornost za teške zločine po međunarodnom pravu počinjene na teritoriji Ukrajine i osigurati pravdu za sve žrtve i prevenciju budućih zločina.

Pozivamo Rusku Federaciju da prekine svoj agresorski rat i odmah povuče svoje trupe sa teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica", zaključuje se u zajedničkoj izjavi.

Sjednici Vijeća sigurnosti UN prisustvuje i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

#Vijećesigurnosti #UjedinjeneNacije #izjava #BiH #politika