Članak

MARK RUTTE

Premijer Nizozemske poklonio se žrtvama genocida u Srebrenici

Nizozemski premijer Mark Rutte posjetio je danas Memorijalni centar Srebrenica i tom se prilikom poklonio žrtvama genocida ukopanim u Potočarima.

(Patria) - Nizozemski premijer Mark Rutte posjetio je danas Memorijalni centar Srebrenica i tom se prilikom poklonio žrtvama genocida ukopanim u Potočarima.

Rutte se tom prilikom susreo s predstavnicima Memorijalnog centra i udruženjima preživjelih žrtava.

Posjete Memorijalnom centru su od velike važnosti za širenje istine o genocidu u Srebrenici.

Zahvalni smo i premijeru Kraljevine Nizozemske koji je i svoju zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini počeo dolaskom u Memorijalni centar, saopšteno je iz ovog centra.

Rutte se nalazi u posjeti Bosni i Hercegovini. Sutra će s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem održati zvanične sastanke s predstavnicima vlasti u BiH.

Cilj posjeta je, kako je ranije objavljeno, podstaći vodstvo BiH na poduzimanje dodatnih koraka s ciljem otvaranja pristupnih pregovora u martu ove godine.

Lideri država i vlada EU odlučili su 14. decembra prošle godine da otvore pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, a sa Bosnom i Hercegovinom tek kada se ispune kriteriji za članstvo.

#MarkRutte #Nizozemska #Srebrenica #genocid #GenocidUSrebrenici #Potočari #MemorijalniCentarSrebrenica #BiH