Članak

REAKCIJA

Ambasada SAD: Način izbora članova Predsjedništva BiH nije moguće promijeniti bez izmjena Ustava

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) donio je nekoliko presuda kojima se bh političkim liderima nalaže da izmijene daytonski Ustav, a EU je naglasila da se Bosna i Hercegovina bez toga ne može pridružiti Evropskoj uniji.

(Patria) - Evropski sud za ljudska prava (ECHR) donio je nekoliko presuda kojima se bh. političkim liderima nalaže da izmijene daytonski Ustav, a EU je naglasila da se Bosna i Hercegovina bez toga ne može pridružiti Evropskoj uniji, saopštila je Ambasada SAD u BiH.

"Najistaknutija od ovih odluka odnosi se na tročlano Predsjedništvo zemlje. SAD snažno podržavaju napore političkih lidera u zemlji da postignu kompromise neophodne za izmjenu Ustava BiH u vezi s Predsjedništvom na način da ga usklade s presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Međutim, to nije moguće učiniti izmjenama Izbornog zakona BiH. Potrebni su ustavni amandmani.

Međunarodni pravni stručnjaci, uključujući i Venecijansku komisiju, bili su nedvosmisleni po ovom pitanju tokom sastanka Evropska unija - SAD 2021-2022. i razgovora o ustavnoj/izbornoj reformi s političkim strankama. Ova osnovna pravna činjenica nije promijenjena", poručili su iz Američke ambasade.

#AmbasadaSAD #AmeričkaAmbasada #Izbornizakon #BiH