Članak

DRUGI MANDAT ILI OPET BIDEN

Je li Evropa spremna za povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću?

Američki saveznici u Evropi raspravljaju o tome kako se pripremiti za mogući drugi mandat Donalda Trumpa u Bijeloj kući.

(Patria) - Američki saveznici u Evropi raspravljaju o tome kako se pripremiti za mogući drugi mandat Donalda Trumpa u Bijeloj kući, nakon što je prošlog ponedjeljka osigurao pobjedu na skupovima republikanaca u Iowi, učvrstivši svoje mjesto favorita za borbu protiv Joea Bidena na izborima u novembru.

Upitan na televizijskoj konferenciji za novinare prošle srijede o mogućnosti povratka Trumpa, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da Evropa mora biti spremna, prenosi VOA.

- Uvijek sam imao istu filozofiju: prihvatam lidere koje mi ljudi daju. I obavezujem se da ću služiti Francuskoj i njenim interesima i dijalogu sa bilo kim.

Radio sam to s predsjednikom Trumpom tokom cijelog njegovog mandata, njegovog prvog mandata i postigli smo rezultate. Još uvijek možemo zajedno raditi važne stvari.

Amerika dijeli naše vrijednosti. Ali to je demokratija koja također prolazi kroz krizu, čiji je glavni prioritet sopstveni interes, a drugi prioritet je pitanje Kine.

Kao Evropljani, moramo biti lucidni u vezi s ovim. To je također razlog zašto želim jaču Evropu koja može da se brani i da ne zavisi od drugih - poručio je francuski predsjednik novinarima u Parizu.

Macron i Trump imali su krhak odnos tokom njegovog prvog mandata. Tokom predizborne kampanje u Iowi ovog mjeseca, činilo se da se bivši američki predsjednik ismijavao naglasku francuskog lidera, na radost njegovih pristalica - što je podsjetnik na Trumpov nekonvencionalni diplomatski stil.

Ali Evropa ima veće brige od toga. S obzirom da ruska invazija na Ukrajinu zapada u ogorčeni rat iscrpljivanja, Kijevu je hitno potrebna zapadna vojna pomoć.

Trump je rekao da će tražiti hitan mirovni sporazum između Ukrajine i Rusije. Njegove republikanske pristalice u Kongresu blokiraju oko 50 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu. NATO saveznici su zabrinuti da bi pomoć mogla potpuno presušiti.

- SAD plaćaju nešto manje od polovine tog udjela zapadne pomoći. Ali imaju i vrlo dominantnu, ako ne i vodeću ulogu kad su u pitanju strateška politička pitanja o Ukrajini.

Dakle, gubljenje SAD-a, u smislu da imaju američkog predsjednika koji bi mogao biti u suprotnosti s interesima Ukrajine i interesima Evrope, bio bi veliki udarac - kaže Fabrice Pothier, bivši šef Odjela za planiranje politike u NATO-u, a sada izvršni direktor političke konsultantske kuće Rasmussen Global.

Na sastanku u gradskoj vijećnici prije dvije sedmice, Trump je odbio da se posveti članstvu SAD-a u NATO-u u drugom mandatu kada ga je pitao voditelj Fox Newsa.

- Ovisi od toga da li se prema nama ponašaju kako treba. NATO je iskoristio našu zemlju. Evropske zemlje su iskoristile… iskoristile su nas u trgovini. A onda su nas iskoristile za našu vojnu zaštitu - potcrtao je Trump.

Komesar EU Thierry Breton podsjetio je ovog mjeseca da je Trump 2020. rekao da SAD "nikada neće pomoći Evropi ako bude napadnuta" i da će napustiti NATO. Trumpovi zvaničnici nisu komentarisali Bretonovu tvrdnju.

Bivši američki predsjednik često je zahtijevao da američki saveznici u NATO-u troše više na vlastitu odbranu. Alexander Stubb, favorit na predstojećim predsjedničkim izborima u Finskoj - najnovijoj članici NATO-a - rekao je da je Trump bio u pravu.

- Potreban nam je evropski NATO. Mislim da nas Amerikanci neće ostaviti na miru, ali uvijek je korisno biti spreman u situaciji u kojoj moramo preuzeti veću odgovornost za vlastitu odbranu. I mislim da su Amerikanci u tome u pravu - rekao je Stubb za Reuters na godišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Evropa više ulaže u odbranu, uključujući povećanje proizvodnje municije i oružja za Ukrajinu. Ali zamjena centralne uloge koju su SAD preuzele u Ukrajini pod predsjednikom Bidenom zahtijevalo bi vrijeme - nešto što Kijev nema.

#DonaldTrump #EmmanuelMacron #Evropa #Francuska #SAD #Svijet