Članak

ODRŽANA SJEDNICA

Predsjedništvo Naroda i pravde: Nema finalnog dogovora sa SNSD-om i HDZ-om, a pogotovo ne na štetu države

Foto: NIP

(Patria) - Predsjedništvo Naroda i Pravde na sjednici održanoj 21.01.2024. u Gornjem Vakufu-Uskoplju razmatralo je aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini kao i pitanja bitna za aktuelno i buduće djelovanje Naroda i Pravde. Na sjednici su usvojeni sljedeći zaključci:

1. Predsjedništvo Naroda i Pravde podržava preliminarne dogovore o zajedničkim kandidatima Koalicije Trojka na Lokalnim izborima 2024. godine, uz ostavljanje mogućnosti za širenje koalicije gdje i kada se procijeni da postoje partneri sa kojima se može postići saglasnost oko principa i programa na kojima se zasniva Trojka.

2. Pozdravljamo uspjeh članova Predsjedništva Naroda i Pravde, advokata Harisa Kaniže i predsjednika NiP Bijeljina (Janja) Seada Trnovca, u procesu otklanjanja diskriminacije nad učenicima koji bosanski jezik izučavaju u školama u bosanskohercegovačkom entitetu Republika srpska, ali i svim građanima u Rs-u koji govore bosanskim jezikom.

3. Podržavamo pregovaračke napore lidera Trojke da se dođe do minimuma saglasnosti i usvajanja novog seta evropskih zakona na državnom nivou s ciljem otvaranja pregovora s EU, štiteći interese BiH i ne podliježući pritiscima i eventualnim ucjenama koje bi na bilo koji način išle na štetu države.

4. Istovremeno, negiramo insinuacije i optužbe političkih oponenata da se postigao bilo kakav finalni dogovor s SNSD-om i HDZ-om, a posebno one optužbe za navodne "dogovore" koje bi na bilo koji način naštetile učešću u vlasti povratnika u Rs-u, transparentnosti i demokratičnosti izbornog procesa, zatim strukturi i funkcioniranju Ustavnog suda BiH, funkcioniranju javnih emitera, produbljenju etničke diskriminacije u izbornom procesu, kao i druge slične optužbe.

5. Pozdravljamo širenje klubova Naroda i Pravde u općinskim vijećima Stari Grad, Novo Sarajevo, Kalesija i Tešanj, kroz pristupanje vijećnika koji su spremni politički djelovati na principima Naroda i Pravde.

6. Predsjedništvo Naroda i Pravde razmatralo je informaciju Općinske organizacije NiP Gornji Vakuf-Uskoplje o kriminalu u općinskoj administraciji Općine Gornji Vakuf-Uskoplje, te pozivamo sve nadležne institucije da ispitaju situaciju u Općini, a članovi NiP Gornji Vakuf stoje na raspolaganju za sve informacije kojima raspolažu.

#BiH #ElmedinKonaković #NiP #trojka