Članak

KRIŠTO DOČEKUJE DELEGACIJU EK

U Skoplju sastanak lidera regiona o planu rasta za Zapadni Balkan, BiH predstavlja ministar finansija i trezora Srđan Amidžić

(Patria) - Lideri Zapadnog Balkana okupit će se 22. januara u Skoplju gdje će sa predstavnicima Evropske unije i regionalnih organizacija razgovarati o planu rasta za Zapadni Balkan koji je usvojila Evropska komisija.

Domaćin sastanka bit će premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, a učešće su najavili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Milojko Spajić, Kosova Aljbin Kurti i ministar finansija i trezora u Vijeću ministara BiH Srđan Amidžić, saopštila je Vlada Sjeverne Makedonija s obzirom da u posjetu BiH dolazi delegacije Evropske komisije Krišto nije mogla putovati u Sjevernu Makedoniju.

Na sastanku će učestvovati i generalni direktor za susjedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Jan Kopman i pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajan.

Učestvovat će i vicepremijer Sjeverne Makedonije za evropska pitanja Bojan Maričić i ministar finansija Fatmir Besimi, kao i njihove kolege iz zemalja Zapadnog Balkana.

Na skupu o Planu rasta za Zapadni Balkan u Skoplju učestvovat će i regionalne organizacije Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), CEFTA i Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke, kao i međunarodne finansijske institucije.

Evropska komisija je u novembru prošle godine predstavila novi Plan rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi evra bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socijalnog i ekonomskog približavanja Evropskoj uniji.

#BorjanaKrišto #Planrasta #ZapadniBalkan #Region