Članak

IZRAEL KRIVI ZA NAPAD

Iran upozorio da vazdušni napadi na Siriju neće ostati bez odgovora

(Patria) - Iranski predsjednik rekao je da zračni napad na sirijsku prijestolnicu u kojem je ubijeno pet visokih pripadnika iranskih sigurnosnih snaga neće „ostati bez odgovora“, javio je BBC.

Ebrahim Raisi je rekao da je Izrael kriv za napad, u kojem je ubijen i veliki broj sirijskih
snaga. Izrael nije komentarisao. Takvi udari su se intenzivirali otkako je počeo rat između Izraela i Hamasa od 7. oktobra.

U izjavi objavljenoj na web strabini predsjedničkih zvaničnika, Raisi je izrazio saučešće
porodicama „visokih mučenika“. Zakleo se da će osvetiti njihovu smrt, a napad je opisao kao „kukavički atentat na pet najuglednijih iranskih savjetnika“.

U saopštenju je napad opisan kao „teroristički i kriminalni“ i kaže se da „pokazuje nivo
(Izraelskog) očaja i slabosti prema borcima fronta otpora“ te da to „neće ostati bez odgovora“.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da su napadi „agresivan i provokativan“ čin Izraela, pozivajući međunarodne aktere da ih osude.

Visoke ličnosti Iranske revolucionarne garde, glavne vojne, političke i ekonomske snage u Iranu, prisutne su u Siriji od početka rata 2011. godine, pomažući vladi Bashara al-Assada.

Napad se u subotu dogodio u naselju Mazzeh, na jugozapadu Damaska, području gdje se nalazi vojni aerodrom, kao i sjedište UN-a u Damasku, ambasade i restorani.

Iranska poluzvanična novinska agencija Mehr objavila je da su u napadima ubijeni šef sirijske obavještajne službe IRGC-a i njegov zamjenik, kao i drugi pripadnici Garde.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, grupa sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopštila je da je u napadima ubijeno deset ljudi, uključujući vođe Revolucionarne garde. Državna sirijska arapska novinska agencija citirala je vojni izvor koji je rekao da su zaustavljeni neki od projektila, ali da su napadi pogodili stambenu zgradu i ubili i povrijedili neke civile. Uništene su i zgrade, navodi se u saopštenju.

#Iran #Izrael #napad #Sirija #Svijet