Članak

OKUPILI SE

Demonstranti u Tel Avivu pozivali na smjenu Netanyahuove vlade i tražili izbore

(Patria) - Hiljade Izraelaca okupilo se u subotu u Tel Avivu kako bi protestovalo protiv vlade premijera Benjamina Netanyahua, optužujući ga za loše rukovanje sigurnošću nacije i pozivajući na nove izbore, javio je Reuters.

Antivladini protesti koji su potresali naciju veći dio 2023. godine prestali su nakon napada Hamasa na jugu Izraela 7. oktobra. Politički razdori su ostavljeni po strani jer su se Izraelci okupili iza vojske i porodica ubijenih ili zarobljenih. Ali s ratom u Gazi koji traje već četvrti mjesec i anketama koje pokazuju opadanje podrške Netanyahuu, pozivi na promjene rukovodstva postaju sve jači, iako nema naznaka da je njegova pozicija pod bilo kakvom neposrednom prijetnjom.

To se odrazilo na izlaznost u subotu navečer na centralnom trgu u Tel Avivu gdje su se
održavali mnogi prošlogodišnji protesti. Iako je prisutnih bilo mnogo manje od onih viđenih prošle godine i dalje se sastojala od nekoliko hiljada ljudi.

„Vlada koja nas je napustila 7. oktobra nastavlja da nas napušta svaki dan od tada - evakuisani sa sjeverne i južne (granice), porodice žrtava, rezervisti, taoci“, rekao je Noam Alon, čiji brat je vojnik, ubijen pokušavajući da očisti izraelski grad od napadača Hamasa.

Iako su se pojavile podjele među članovima njegovog ratnog kabineta, Netanyahu namjerava ostati na vlasti.

Opozicioni lideri ponudili su formiranje vlade jedinstva koju ne bi vodio Netanyahu, ali
nijedan potez nije dobio na snazi.

#BenjaminNetanyahu #Izrael #Svijet