Članak

POGOĐENI INFLACIJOM

Sindikati državnih i policijskih službenika pisali Vijeću ministara BiH: Nađite mogućnost isplate jednokratne novčane pomoći

Sindikati podsjećaju državnu vlast da su na entitetskom nivou, pa i kantonalnim gdje su veće plaće i primanja u odnosu na uposlene u institucijama BiH, donesene odluke o izdvajanju sredstava i isplati jednokratne pomoći zaposlenicima.

Sindikati pozivaju državnu vlast na reakciju (Foto: Arhiv)

(Patria) - Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Savez sindikata policijskih organa BiH i Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje uputili su prošle sedmice dopis Vijeću ministara BiH, predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjani Krišto i svim državnim ministrima u kojem traže isplatu jednokratne novčane pomoći uposlenim u institucijama BiH.

„Imajući u vidu kontinuirana poskupljenja i inflaciju u BiH tokom protekle godine, kao i nastojanja nižih organa vlasti da kroz razna davanja, kako u vidu jednokratne novčane pomoći tako i u vidu povećanja plata nastoje pomoći uposlenicima da prevaziđu tešku materijalnu situaciju, pozivamo vas da iznađete mogućnost da, izdvajanjem iz sredstava rezerve ili na drugi način, uposlenim u institucijama BiH isplatite jednokratnu novčanu pomoć te na taj način pokažete da i o nama neko vodi računa“, navodi se u dopisu.

Sindikati podsjećaju državnu vlast da su na entitetskom nivou, pa i kantonalnim gdje su veće plaće i primanja u odnosu na uposlene u institucijama BiH, donesene odluke o izdvajanju sredstava i isplati jednokratne pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija iz Budžeta FBiH u iznosu od 1.260 KM po zaposlenom isključujući izabrane dužnosnike i nosioce izvršnih funkcija.

„U svojstvu reprezentativnih sindikata koji predstavljaju uposlene u institucijama BiH pozivamo vas još jedanput da pokažete spremnost i odgovornost prema uposlenim te iznađete mogućnost i izvršite isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu koji je moguće obezbijediti kroz preraspodjelu budžetskih sredstava ili iz sredstava budžetske rezerve“, zaključuju na kraju.

Odluka Vlade FBiH propisala je maksimalnu isplatu od 2.520 KM do juna 2024. godine, a na poslodavcima je odluka na koji način će isplatiti i da li će uopšte postupiti po odluci Vlade FBiH.


#novčanapomoć #Sindikati #Vijeceministara #BiH