Članak

PUT BIH

U kojem svojstvu Ursula dovodi Plenkovića, dokazanog rušitelja evropskih vrijednosti u BiH!

Piše: A. Čorbo-Zećo

Naredne sedmice, tačnije 22. januara, u posjetu BiH dolazi delegacije Evropske komisije i EU predvođena predsjednicom Ursulom von der Leyen.

U delegaciji će biti i hrvatski premijer Andrej Plenković i nizozemski premijer Mark Rute. Nije slučajno da je Ursula von der Leyen odabrala baš ovaj sastav delegacije, jer je jasno da Nizozemci imaju potpuno jasan stav kada je riječ o proširenju Evropske unije, tačnije o pristupanju BiH evropskoj porodici.

Podsjećamo, da su nakon Izvještaja Evropske komisije akteri državne vlasti, naročito sarajevske trojke, euforično poručili kako je to bio historijski dan, a onda je došao hladan tuš iz Nizozemske.

Nizozemska politika je jasna, država kandidat mora ispuniti uslove, pa tek onda poduzeti naredne korake.

"Država kandidat mora ispuniti sve uslove prije nego što se može poduzeti sljedeći korak u procesu pristupanja. U tom procesu Nizozemska i dalje ostaje posvećeni partner, podržavajući države kandidate u njihovim reformskim procesima", rekli su Patriji iz Ministarstva vanjskih posova Nizozemske.

Moralo bi se desiti čudo da ga se odobrovolji do te mjere da nam bude potrebno da usvojimo još dva tri zakona iz 14 prioriteta pa da otvorimo pregovore, a kako to tvrdi Elmedin Konaković dok govori da je mart blizu, a kada zasjeda Evropsko vijeće.

E, sada mogu li sarajevski ćevapi omekšati Nizozemce nije poznato, ali je jasno da se od izvještaja o BiH nismo pomakli ni pedalj. I zato je ta visoravan prema kojoj ide BiH je jako daleko.

Ali, Nizozemci ne kriju svoje protivljenje, pa dolazak Rutea i nije toliko sporan niti licemjeran, kao onaj drugi od Andreja Plenkovića.U kojem svojstvu on dolazi? Hrvatski mediji pišu da je Plenković glavni zagovornik ulaska BiH u Evropsku uniju, ali osim riječi malo je toga djelima pokazao.

Još ako se zna da će Plenković stići u BiH i prije Ursule, te da će imati večeru s Draganom Čovićem, gdje će moći na miru usaglasiti priče i planove, jasno je da ta posjeta ne može biti u interesu BiH, jer da je tako prvo mjesto gdje bi Plenković došao je Predsjedništvo BiH, ali taj će se susret desiti tek kasnije, tačnije 23. januara.

A, zašto BiH ne smije vjerovati uglađenom Plenkoviću?

Zaboravne podsjećamo da je hrvatski premijer Andrej Plenković otvoreno priznao da je lobirao kod visokog predstavnika Christiana Schmidta za nametnuta rješenja u izbornoj noći. Ne treba sumnjati da je učinio sve da se značajna presuda “Kovačević protiv BiH” eventualno poništi, pa je tako imao sastanke i sa Marijom Pječinović-Burić, generalnom sekretarkom Vijeća Evrope, preko koje je lobirao!

"S visokim predstavnikom Schmidtom smo razgovarali mjesecima temeljito i diskretno. Kada se u taj proces uključio predsjednik i izvrijeđao Schmidta, onda je vjerojatno malo i splasnuo njegov entuzijazam da ispravi nepravde prema Hrvatima u BiH", prenio je oficijelni Twitter profil hrvatske vlade riječi premijera Andreja Plenkovića.

Plenković bez imalo ustezanja govori laži, jer nema nepravde prema Hrvatima u BiH, ali ima prema građanima BiH, a o tome svjedoče i mnogobrojne presude Suda za ljudska prava iz Strazbura.

Plenković i Čović, ma koliko se nazivali europskim šampionima, kontra su evropskih vrijednosti, jer im je legitimno predstavljanje prioritet. Onda se posebno mora biti oprezno da se ne bi put BiH u EU uslovio upravo ovakvim rješenjima koja bi BiH dodatno podijelila u etničke torove. I na svakom sastanku ove briselske delegacije u BiH mora se razjasniti ova bitna činjenica.

Kakvu BiH želi Evropska unija? Je li Hrvatska staratelj Bosni i Hercegovini na tom putu i je li potrebne reforme na tom putu znače umiriti jednu etnonacionalističku stranku – bh. ogranak Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), tvrdokorne ratne političke stranke koju je ponovo kontrolirala susjedna Hrvatska posljednjih godina i godinama agitovala za ovu promjenu kao jedinstveni vanjskopolitički cilj.

Ako je to tako, onda se i probosanske stranke moraju odrediti spram tih stajališta, jesu li spremni biti podanici Hrvatske ili će se boriti za državu dostojnu svakog čovjeka, a ne samo Dragana Čovića i članova HDZ-a BiH.

#AndrejPlenković #Bosna #Brisel #DelegacijaEU #Hercegovina #Hrvatska #UrsulaVonDerLeyen #BiH #izdvojeno