Članak

NI RUTTE I VON DER LAYEN NISU DOBRODOŠLI

Plenkoviću, građanima Bosne i Hercegovine ti si persona non grata, ne dolazi!

Od dolaska Plenkovića HDZ Bosne i Hercegovine kao sestrinska stranka HDZ-a RH diskurs djelovanja u potpunosti je usmjerio na rušenje Bosne i Hercegovine

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Dragan Čović i Hrvatska demokratska zajednica ne bi bili ravnopravan takmac Miloradu Dodiku u razvaljivanju Bosne i Hercegovine da se u Zagrebu nije zbilo buđenje Tuđmanovog sna o banovini Hrvatskoj. A to buđenje nije se desilo u desetak godina od Ivice Račana do Zorana Milanovića kao premijera Hrvatske.

San o banovini Hrvatskoj probuđen je dolaskom na čelo HDZ-a briselskog đaka ustaške provinijencije Andreja Plenkovića, naučenog da uspješno manipuliše i miješa se u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Od dolaska Plenkovića HDZ Bosne i Hercegovine kao sestrinska stranka HDZ-a RH diskurs djelovanja u potpunosti je usmjerio na rušenje Bosne i Hercegovine, jer je Plenković shvatio da mu plovidba u “zamućenom vodotoku” u Bosni i Hercegovini može donijeti višestruku korist.

S jedne strane političku snagu uveliko crpi iz biračkog tijela hrvatske dijaspore u BiH. I to mu često donosi važne glasove. S druge strane jašući na leđima Bosni i Hercegovini Plenković se administraciji u Washingtonu nametnuo kao svojevrsni posrednik za interese naše zemlje. Naravno da Plenkovića ne zanimaju interesi BiH, ali je tu priču uspješno prodao State Departmentu, iz kojeg je ovih dana državni sekretar Antony Blinken uputio pismo i šefu hrvatske diplomatije da je potrebno riješiti južnu gasnu interkonekciju. Krivica je pala na Čovića, a stvarni krivac je niko drugi do Plenković koji je preko Čovića blokirao tu konekciju. I na kraju krajeva, Plenković računa da kada mu istekne vrijeme u Hrvatskoj na priči o “rješavanju Bosne” može da se vrati u Brisel, ali ne kao birokratski službenik, već kao čivija na nekom od tri, četiri ključna mjesta.

I pazi sad, takav Andrej Plenković će naredne sedmice doći u Sarajevo, gdje bi kao trebao da nam pomogne na našem evropskom putu. Da je Jadranka Kosor na čelu Hrvatske ona ne bi dolazila u Sarajevo, prije nego bi u Briselu pokazala da Bosna treba biti u EU, a ne bi forsirala separatistu Čovića. No, Plenković je sofisticirana verzija Tuđmana s briselskim manirima i samo naivni politički idioti koji vode Bosnu i Hercegovinu vjeruju da on dolazi kao europejac da nas vodi u Brisel.

Građani kojima je Bosna i Hercegovina domovina, patriote i intelektualci jasni su i jednoglasni u poruci PLENKOVIĆU NE DOLAZI!

Ti Plenkoviću ničim nisi pozvan da se miješaš u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine a umiješao si se i previše puta sijući tenzije pod franšizom “pomoći hrvatskom narodu u BiH”.

Da budem jasniji, a siguran da su mnogi samnom saglasni, TI PLENKOVIĆU SI NEPOŽELJAN!

Jer, Sarajevo i Bosna i Hercegovina su otvoreni i dobri domaćini svakom gostu s dobrim namjerama. Ti to nisi, dolaziš u Sarajevo kako bi pričao o Izbornom zakonu koji nam preko visokog predstavnika Christiana Schmidta pokušavaš nametnuti. U toj tvojoj verziji izbornog zakonodavstva većina građana ove zemlje bila bi potlačena, jer ti želiš da se glas jednog glasača HDZ-a tretira kao 3, 4, 5, glasova građana Sarajeva, Tuzla, Bihaća…

I zato nisi dobrodošao, nepoželjan si gost jer banda u Sarajevu, ma kolika snaga stajala iza nje nikada nije bila dobrodošla i nikada nije dobro prošla. I da ti ne bi bilo nepravo zbog činjenice da nisi dobrodošao, isto vrijedi i za Ursulu von der Layen, ali i Marka Ruttea, nizozemskog premijera.

Von der Layen je već slagala građane ove zemlje i slagat će ih i naredne sedmice. A siti su građani Bosne i Herecegovine laži i evropskih šarenih laža jer već decenijama slušamo kako smo eto mi tu, na pragu Evrope, ali samo još malo. A Ukrajina i Moldavija to postaju ekspresno. Rutteova zemlja s druge strane jasno je rekla da je protiv našeg ulaska u EU, pa je nama svejedno došao on ili Viktor Orban, svejedno nije dobrodošao.

Gospodo europejci, nemate šta dolaziti u vaše laži i obmane o evropskom putu ne vjerujemo, a Plenkoviću ne vjerujemo ni kada kaže da je jutro, jer kad ga vidimo smrači nam se.

A mračno nam je jer se sjetimo logora, UZP-a, rušenja Starog u Mostaru, što je sve nož u leđa dok nam je Zagreb pričao kako smo prijatelji i partneri. Još nam je mračnije kada na temelju događaja posljednjih deceniju i jače shvatimo da je Plenković od početka svog djelovanja zapravo sve činio da politički oživi UZP tvorevinu “Herceg - Bosnu”.

I stoga da ne bismo trošili jaja na fasadama zgrada u Sarajevu, da tenzije ne bi rasle, Plenkoviću zaobiđi nas, ne u Sarajevu, nego u Bosni i Hercegovini. Ti si persona non grata građanima Bosne i Hercegovine i šta god ti snishodljivi predstavnici vlasti kazali, neće proći.

Zapamti to, ne gubi vrijeme!

#AndrejPlenković #BanovinaHrvatska #BosnaIHercegovina #DraganČović #HDZ #HrvatskaDemokratskaZajednica #MiloradDodik #RasimBelko #TuđmanovSan #Zagreb #BiH #izdvojeno