Članak

BIJELA KUĆA

SAD: Izrael dozvoljava pošiljke brašna za Gazu kroz svoju luku Ashdod

(Patria) - Izrael će pustiti pošiljke brašna za Palestince kroz izraelsku luku Ashdod, sjeverno od Gaze, saopštila je Bijela kuća nakon što su razgovarali predsjednik Joe Biden i premijer Benjamin Netanyahu, javio je AFP.

Taj potez uslijedio je nekoliko dana nakon što su Ujedinjene nacije pozvale Izrael da dozvoli pristup luci radi hitne isporuke humanitarne pomoći za Gazu, opkoljenu od 7. oktobra.

„Predsjednik je pozdravio odluku Vlade Izraela da dozvoli isporuku brašna za palestinski
narod direktno preko luke Ashdod“, navodi Bijela kuća. Američki timovi bi „zasebno radili na opcijama za direktniju pomorsku dostavu pomoći u Gazu“, dodaje se.

Washington je podržao ofanzivu Izraela na Gazu, istovremeno pozivajući Izraelce da pusteviše pomoći palestinskim civilima.

Tri UN-ove agencije, Svjetski program za hranu (WFP), UNICEF i Svjetska zdravstvena
organizacija, založile su se za otvaranje luke Ashdod u zajedničkoj izjavi u ponedjeljak.
Korištenje ove luke, koji se nalazi oko 40 kilometara sjeverno od granice Gaze, „kritično je potrebno humanitarnim agencijama“, rekli su, pozivajući na „fundamentalnu promjenu koraka u protoku humanitarne pomoći u Gazu“.

Rat Izraela i Hamasa izazvao je humanitarnu katastrofu za 2,4 miliona stanovnika Gaze, koji se bore da dobiju hranu, vodu, gorivo i medicinsku negu.

Otvaranje luke Ashdod smanjilo bi vrijeme transporta hrane do stanovnika Gaze sa sjevera, izjavila je ovog mjeseca regionalna direktorica WFP-a za Bliski istok Corinne Fleischer. Izrael je u decembru odobrio privremenu isporuku pomoći u Gazu preko južnog graničnog prijelaza Kerem Shalom, otvarajući novu rutu za snabdijevanje nakon višesedmičnog pritiska.

#BijelaKuća #izrael #SAD #Svijet