Članak

POSJETE

Fičen u Predsjedništvu BiH: Bećirović je jedan od najvažnijih sagovornika Njemačke

Tokom sadržajnog i prijateljskog razgovora ambasador Fičen je istakao da se glas Denisa Bećirovića veoma uvažava u Berlinu i da je on jedan od najvažnijih sagovornika Savezne Republike Njemačke.

Njemački ambasador posjetio Bećirovića

(Patria) - Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Savezne
Republike Njemačke Tomasom Fičenom (Thomas Fitschen).

Tokom sadržajnog i prijateljskog razgovora ambasador Fičen je istakao da se glas
Denisa Bećirovića veoma uvažava u Berlinu i da je on jedan od najvažnijih sagovornika
Savezne Republike Njemačke. O tome, svjedoče i nedavni razgovori koje je Bećirović imao s čelnicima Savezne Republike Njemačke.

Njemački ambasador je poručio da će Savezna Republika Njemačka nastaviti s podrškom našoj zemlji i da ostaje jedan od glavnih zagovornika evropskog puta Bosne i Hercegovine. Ambasador Savezne Republike Njemačke Tomas Fičen je naglasio da je neupitna podrška njegove zemlje Bosni i Hercegovini.

Bećirović se zahvalio na snažnoj podršci koju Savezna Republika Njemačka pruža našoj zemlji u reformskim procesima i na putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO. Istaknuto je da ta podrška doprinosi provođenju potrebnih reformi u društvu, unapređenju infrastrukture, poslovnog okruženja i jačanju demokratije i pravne države u Bosni i Hercegovini.

Konstatirano je da se Savezna Republika Njemačka mnogo puta dokazala kao istinski prijatelj Bosne i Hercegovine. Tokom razgovora, Bećirović je naglasio da je Savezna Republika Njemačka najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je i na važan razgovor s kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Šolcom (Olaf Scholz) prošlog mjeseca u Berlinu. Tom prilikom je istaknuto da su odnosi dvije zemlje vrlo dobri i prijateljski, a kancelar Šolc je rekao da je Savezna Republika Njemačka jedan od glavnih zagovornika evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, ukazano je na važnost Savezne Republike Njemačke kao aktivnog učesnika u procesu približavanja Zapadnog Balkana EU. Njemačka je pokrenula Berlinski proces s ciljem poboljšanja i intenziviranja regionalne saradnje kako bi se ubrzalo povezivanje regije sa EU. U tom kontekstu Berlinski proces je usmjeren na oblasti razvoja infrastrukture, poslovanja, regionalne razmjene mladih i nauke.

#BiH #DenisBećirović #ThomasFitschen #Njemačka #saveznik