Članak

MIRIŠU DEVEDESETE

KO TO TAMO SIJELI Pod patronatom HDZ-a sastali se hrvatski ministri policija i problematizovali Bošnjake?

Prošle sedmice održan je sastanak kantonalnih ministara unutrašnjih poslova na koji su bili pozvani samo ministri unutrašnjih poslova iz reda hrvatskog naroda.

(Patria) - Prošle sedmice održan je sastanak kantonalnih ministara unutrašnjih poslova na koji su bili pozvani samo ministri unutrašnjih poslova iz reda hrvatskog naroda, saznaje Patria.

Ko je organizator sastanka, ko je uputio pozive ministrima i čija je uopšte ideja da se započne s praksom sastajanja ministara unutrašnjih poslova iz samog jednog naroda, tj. iz reda Hrvata, nije poznato.

Ne postoje hrvatska, bošnjačka, a ni srpska ministarstva unutrašnjih poslova. Postoje samo ministarstva unutrašnjih poslova koja su obavezna svoje politike i postupanja prilagođavati svim građanima Bosne i Hercegovine.

Grupisanje ministara policije iz samo jednog naroda itekako je opasan presedan s obzirom na to da je riječ o čelnicima koji rukovode ministarstvima u čijim sastavima se nalaze i uprave policije, odnosno oružana sila.

Nikada do sada, tvrde naši izvori, nije se desilo da se organizuju sastanci ministara policije iz samo jednog naroda, jer takvi sastanci ne impliciraju da je riječ o sastancima koji će polučiti utvrđivanju politika u interesu svih građana, već samo i isključivo jednog naroda.

Javnost je poprilično blago, bez kritike, reagovala na ovaj opasni presedan koji pokušavaju podvesti pod normalno ministri iz reda Hrvata.

Da je kojim slučajem federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak sazvao sastanak i na njega pozvao samo ministre iz reda Bošnjaka, to bi naišlo na žestoku osudu. Oglašavale bi se strane ambasade, HNS, HDZ BiH, SNSD. Ali kada to rade čelnici HDZ-a, to je sasvim normalno.

Na sastanku je posebno kritikovana činjenica da se na čelu FUP-a nalazi Vahidin Munjić koji je pripadnik bošnjačkog naroda, a da se na čelu FMUP-a nalazi Ramo Isak, koji se također izjašnjava kao Bošnjak.

Dva Bošnjaka u FMUP-u sporna su Hrvatima. To se, pobogu, doživljava kao žestok udar na Hrvate. Međutim, moramo postaviti pitanje koje etničke pripadnosti su ministar i policijski komesar HNK? Hrvat i Hrvat. Ministar i policijski komesar K10? Hrvat i Hrvat. Ministar i policijski komesar ZHK? Hrvat i Hrvat.

Dakle, dva Hrvata u MUP-ovima nisu sporna, a dva Bošnjaka u FUP-u jesu? Zašto? Jesu li dva Hrvata vrijednija od dva Bošnjaka? Čime je to Vahidin Munjić pokazao da nije profesionalac? Treba li ga osporavati samo što je Bošnjak?

Da nastavimo dalje, o kakvoj marginaliziranosti Hrvata u FUP-u pričaju? Odakle pravo ministrima iz "hrvatskih kantona" da pričaju o bilo kakvoj marginaliziranosti kada se postavlja pitanje zastupljenosti Bošnjaka u upravama policije koje su u sastavu MUP-ova kojima rukovode?

Neka prebroje policijske službenike, državne službenike i namještenike i neka izađu javno s podacima koliko uopšte ima Bošnjaka, a posebno koliko ih ima na rukovodećim pozicijama.

Pošto je na sastanku bio ministar MUP-a HNK, pita li se šta zamjenik policijskog komesara MUP-a HNK koji je Bošnjak? Jesu li njega pitali za mišljenje o tome što su na čelu FMUP-a i FUP-a Bošnjaci? Je li njemu to sporno? Naravno da nije. Ali ga niko nije pitao, a i da je pitao pomnožili bi njegovo mišljenje s nulom.

#Bošnjaci #FMUP #FUP #Hrvati #kantonalniMinistri #sastanci #izdvojeno #BiH