Članak

NE ODUSTAJE OD NOVOG PREDUZEĆA

Čović o pismu Blinkena: Ja mogu biti samo na anđeoskoj listi, ne želim da neko iz Sarajeva isključi plin Posušju

(Patria) - Tokom sjednice Predsjedništva HDZ BiH koje danas razmatra nekoliko tema, medijima se obratio predsjednik stranke Dragan Čović. Jedna je aktuelna politička situacija, druga su lokalni izbori, a treća stranačke aktivnosti.

"Jučerašnji sastanak bio je preslik jednog iz augusta nakon kojeg smo usvojili pet zakona. Mi smo imali jučer jako puno tema na dnevnom redu, a sve su bile u funkciji ispunjavanja svih 14 uslova iz EU i da to donosimo u institucijama BiH. Da niko ne nameće nikakva rješenja. Ja sam visokom predstavniku rekao da ne vidim nijedan razlog zašto bi nametao bilo kakvo rješenje ako imamo izvršnu vlast i parlamentarnu većinu, rekao je Čović.

On je najavio da prije dolaska visokih zvaničnika EU treba biti makar jedna sjednica Vijeća ministara BiH, a zatim još jednu.

"Usvojiti proračun, zakone, Izborni zakon", kazao je Čović navodeći da je kraj februara rok do kada to mogu usvojiti. On je izrazio očekivanje da će uskoro imati i federalni budžet.

Govorio je o pismu koje je uputio američki državni sekretar Antony Blinken, u kojom ga optužuje za korupciju.

"Ono je znakovito. Ono se tiče par tema, a jedno je samo iskomunicirano u javnosti. Nakon jedne posjete jednog predstavnika administracije, odnosno ambasadora u Sarajevu, u Domu naroda, kad smo se razišli prijateljski razgovor je bio, ali na kraju kaže „ako to ne uradiš, ja ću sutra izaći i prozvati te za korupciju, za antidejtonsko djelovanje, za rušenje vlasti itd“. I stvarno je izašlo sutra, da bi me ista osoba za desetak dana pitala zašto nisam reagirao", rekao je Čović aludirajući na pismo američkog ambasadora Michaela Murphya koji je ljetos objavio da Čović blokira Južnu interkonekciju.

Čović je kazao da on ima odgovornost prema domovini BiH i narodu koji predstavlja.

"Ja se i dalje sastajem sa američkim veleposlanikom. Južna plinska interkonekcija je strateški interes BiH, pa hrvatskog naroda jer prolazi kroz HNK, ZHK, Kanton 10 i Srednju Bosnu i ne može meni neko reći da je to nečiji drugi interes. Zakon je već u proceduri na koji se osporilo jako puno stvari. Procijenili smo da taj zakon nema smisla. Osnovna dvojba je oko toga BH Gas. Ja sam rekao da kao što imamo BH Gas, imaćemo i Južnu interkonekciju koja će biti pod vlasništvom Vlade FBIH. I dalje ćemo gurati taj projekat, ja nemam nikakav privatni interes. Kao što imamo dvije pošte, dva telekoma, dvije elektroprivrede. Dopustiti da neko drugi upravlja tim sa različitim mogućim strategijama, ako hoćete i političkim, ja nisam naivan i volja tako nešto uraditi", kazao je Čović.

Istakao je da za ovaj projekat treba sedam do osam godina i veliki novac.

"Ne želim dopustiti da neko zbog političke krize sutra, zatvori plinovod iz Sarajeva u Posušju. Oko toga kako organizirati operatore naravno da preuzimamo odgovornost. Ja ne želim prodati interese niti jednog građanina bilo kome. Ja mogu biti samo na nekoj bijeloj listi, jer je anđeoska, nikakvoj crnoj listi.

Ja sam rekao Konakoviću de ti to provedi ako možeš. Isti razgovor sam imao i sa Grlić Radmanom koji je iznenađen da neko piše Hrvatskoj zbog nečega u BiH. Svi oni znaju da utjecaj te vrste na mene neće ići. Mislim da moramo svoje interese zaštititi do kraja", rekao je Čović.

Čović je kazao kako s njegove strane nema opstrukcija te da je prijedlog zakona poslan američkom ambasadoru prije dva mjeseca, a da je drugo pitanje da li se to nekome sviđa ili ne.

#DraganČović #BiH #CrnaLista #SAD #HDZ