Članak

KRIVIČNI POSTUPAK

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom preuzela tri parkinga povezana sa Hadžibajrićem i Karišikom

Uzimajući u obzir da je u pitanju privremena mjera osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, Agencija će poduzeti sve potrebne mjere u cilju očuvanja vrijednosti preuzete imovine dok nadležni sud ne donese konačnu odluku.

Zapečačena tri parkinga (Foto: Patria)

(Patria) - Službenici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom danas su, uz asistenciju Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo i Jedinice za specijalističku podršku Sudske policije u Federaciji BiH i Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, preuzeli parking prostore na lokaciji Tekija čikma bb, Kovači bb i Safvet bega Bašagića bb, općina Stari Grad Sarajevo.

Te parking prostore je Kantonalni sud u Sarajevu privremeno oduzeo od povezanih osoba po Naredbi Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo broj: T09 0 KTOV 0157282 23 od 16. janura ove godine zbog počinjenja krivičnih djela “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “pranje novca”, “primanje dara ili drugih oblika koristi” i “davanje dara i drugih oblika koristi” i povjerio Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na upravljanje.

Uzimajući u obzir da je u pitanju privremena mjera osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, Agencija će poduzeti sve potrebne mjere u cilju očuvanja vrijednosti preuzete imovine dok nadležni sud ne donese konačnu odluku u ovom postupku.

U ovom predmetu Agenciji je povjereno upravljanje sa oduzetom imovinom u vrijednosti 300.000 KM, čime se nastavlja provođenje poslova utvrđenih Zakonom o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Ovo je još jedan pokazatelj pune primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji Bosne i Hercegovine kojim se šalje jasna poruka da se kriminal ne isplati. Provođenjem svojih nadležnosti, Agencija se još jednom dokazala kao pouzdan partner domaćim i međunarodnim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te nastavlja sa intenzivnim radom na ovom i drugim zaprimljenim predmetima”, poručili su iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom jutros je zapečatila parkinge povezane s bivšim načelnikom Opštine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem i Elmedinom Karišikom.

Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik uhapšeni su u akciji ‘Start’. Predmet protiv Hadžibajrića vodi Tužilaštvo KS, dok Državno tužilaštvo radi predmet protiv Karišika. Terete se za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja/ovlaštenja, pranje novca, primanje i davanje dara.

Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik sumnjiče se da su organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe.

#BiH #parkinzi #IbrahimHadžibajrić #ElmedinKarišik #akcija