Članak

JAPANSKI AOMORI

Kako izgleda grad u kojem napada najviše snijega na svijetu

Aomori u Japanu smatra se mjestom s najviše snježnih padavina na svijetu.

(Patria) - Aomori u Japanu smatra se mjestom s najviše snježnih padavina na svijetu.

Prema nekim statistikama, u glavnom gradu prefekture Aomori na najvećem japanskom otoku Honshuu svake godine u prosjeku padne 7,9 metara snijega.

Veći dio grada i okolnih mjesta prekriveni su debelim snježnim pokrivačem od novembra do aprila svake godine.

Trotoari su zapriječeni visokim zidovima snijega i leda koji postaju sve viši kada ralice prođu kako bi očistile put, prenosi Punkufer.hr.

Obilan snijeg rezultat je Aomorijevog jedinstvenog geografskog položaja između planina Hakkoda i obala zaljeva Mutsu.

Do njega dolaze ledeni sibirski vjetrovi koji se sudaraju na tom području te uzrokuju ubrzano stvaranja oblaka. Zbog niskih temperatura u gradu - umjesto kiše pada snijeg.

Tokom zime pada toliko snijega da je svakodnevno čišćenje lopatama nezaobilazna pojava među 300.000 stanovnika Aomorija.

Snježni nanosi znaju biti toliko visoki da blokiraju ljudima izlaz iz kuća. Najviše snijega ima u posljednjoj sedmici decembra. Tada u prosjeku snijeg pada šest od sedam dana s 47 centimetara snijega.

Uprkos stalnim snježnim olujama, Aomori ne zatvara vrata putnicima. Mnogi dolaze ovamo zimi kako bi uživali u skijanju i drugim snježnim radostima, ali i u lokalnim specijalitetima - ponajviše u jelima na bazi svježe ribe i morskih plodova.

Nije teško doći u Aomori čak i kada sniježi - avionom ili vozom. Iz Tokija ste u Aomoriju za tri sata s japanskim supervozom.

#Japan #magazin1 #snijeg #zanimljivosti