Članak

SJEDNICA ODRŽANA DANAS

Komisija za saobraćaj i komunikacije PD PSBiH podržala zaključke Jasmina Emrića o stanju u BHRT

Emrić: Zaključci u vezi sa stanjem BHRT

(Patria) - Tematska sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održana je danas s jednom tačkom dnevnog reda.

Raspravljalo se o temi "Aktuelno stanje i problemi u poslovanju i funkcioniranju Radiotelevizije Bosne i Hercegovine", objavio je zastupnik NES-a Jasmin Emrić i član Komisije.

"Iako sam svjestan da nismo uradili ništa novo što može pomoći aktuelnoj negativnoj financijskoj situaciji BHRT-a i vrlo složenom stanju koje je nastalo zbog dugogodišnje političke opstrukcije i neprovođenja Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine (Zakon) smatram da moramo identificirati politike i njihove predstavnike, članove Odbora JRTS-a BiH (Odbor sistema), koji spriječavaju provođenje Zakona neodgovornim i nesavjesnim radom", naveo je Emrić.

Kako kaže, za postojeći urušeni Javni radiotelevizijski sistem Bosne i Hercegovine odgovorni su svi dosadašnji i sadašnji članovi Odbora sistema koji zloupotrebljavaju tu funkciju nesavjesnim radom i neodgovornošću koja se ogleda u činjenici da ni nakon 18 godina od usvajanja Zakona nije uspostavljena Korporacija JRTV servisa Bosne i Hercegovine.

"Zakon je jasan, krivci su poznati, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je na potezu. Niko ne smije biti iznad zakona, često se ponavlja, ali se mora konačno i pokazati da je tako. U vezi sa cjelokupnom situacijom predložio sam konkretne zaključke koje su svi prisutni članovi Komisije jednoglasno podržali", istakao je Emrić.

Zaključci:

#BHRTProblemi #JasminEmric #KomisijaSaobracajKomunikacije #KonkretniZaključci #KorporacijaJRTV #NES #NikoIznadZakona #TematskaSjednica #TužilaštvoBiH #ZakonJavniRadiotelevizijskiSistem #BiH