Članak

GRAD KONJIC I UNDP U AKCIJI

U završnoj fazi igradnja bungalova za izviđače u kampu na Boračkom jezeru

Bungalovi za izviđače na Boračkom jezeru

(Patria) - U okviru zajedničkog projekta Grada Konjica i UNDP-a BiH „Bridge“ privodi se kraju izgradnja bungalova u izviđačkom kampu na Boračkom jezeru.

Gradonačelnik Osman Ćatić podsjetio je kako je Grad Konjic u prvoj godini provedbe projekta izdvojio 100.000, a u drugoj godini 200.000 KM kako bi se poboljšali uvjeti smještaja u izviđačkom kampu.

"Konjički izviđači zaslužuju pažnju svih nas kako Grada Konjica, tako i svih Konjičana, jer su vratili izviđačke smotre, susrete, takmičenja i aktivno učestvuju u svim programima značajnim za Grad Konjic i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Zahvaljujem UNDP-u na podršci i pomoći koju su iskazali u implementaciji, kako na ovom, tako i na projektima koje planiramo zajedno s izviđačima i s drugim institucijama i organizacijama realizirati na području Konjica", dodao je Ćatić.

Starješina Odreda izviđača “Neretva” Konjic Haris Hadžizukić najavio je daljnja ulaganja u kamp.

"Do sada smo imali mogućnost smještaja u šatorima i u četiri bungalova, a zahvaljujući Gradu Konjicu ušli smo u projekat proširivanja i jačanja kapaciteta izgradnjom novih bungalova. U okviru ovog projekta izgrađeno ih je sedam, uz dodatni angažman Odreda i prijatelja konjičkih izviđača izgrađena su još tri, tako da sada raspolažemo s ukupno četrnaest bungalova. U narednoj fazi, koja će, nadamo se, biti završena do početka ljeta, planirana je rekonstrukcija i uređenje moderne kuhinje u kampu", kazao je Hadžizukić.

Menadžerica projekta „Bridge“ Božena Kaltak istaknula je kako je cilj projekta potaknuti međukulturalni dijalog i interakciju među mladima koji dolaze iz različitih sredina Bosne i Hercegovine.

"Pored aktivnosti kojima se podržava aktivizam, voluntarizam i inovativnost mladih, projekat podržava i avanturu mladih Bosne i Hercegovine kako bi zajedno iskusili prirodne, kulturne i rekreacijske mogućnosti koje se nude na stazama Via Dinarice. Jedna od značajnijih aktivnosti je organizacija kampova za djecu od 7 do 14 godina. Kako bi se poboljšali uvjeti za održavanje kampova, neophodno je uraditi određene infrastrukturne projekte na lokacijama održavanja kampova", kazala je Kaltak.

Pored izgradnje bungalova u izviđačkom kampu na Boračkom jezeru, u okviru projekta ugrađeni su solarni setovi i grijači vode u kampu Odreda izviđača „Stari Grad“ Mostar.

Projekat „Bridge“ uz financijsku podršku Agencije za razvojnu suradnju Republike Italije, implementira i sufinancira UNDP BiH.

Partneri na projektu su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Ministarstvo trgovine i turizma Rs.

#BiH #KonjicBridge #BoračkoJezero #IzviđačkiKamp #GradKonjic #UNDPBiH #NeretvaIzviđači #MeđukulturalniDijalog #ViaDinarice #SolarniSetovi #StariGradMostar