Članak

SPREMNI NA REAKCIJU

SDA: Blinkenovo pismo ogolilo je servilnost i obmane Trojke, ali i politiku blokada HDZ-a

Uprkos insistiranju Kluba SDA da Zakon o južnoj interkonekciji bude vraćen u parlamentarnu proceduru, te usvojen u istom tekstu, servilna i nesposobna Vlada Nermina Nikšića ni do danas to nije uradila.

SDA spremna uputiti Zakon o južnoj interkonekciji u proceduru

(Patria) - Pismo američkog državnog sekretara Antony Blinkena ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u vezi sa blokadom projekta Južna plinska interkonekcija, u potpunosti je ogolilo sve obmane koje su čelni ljudi "Trojke" plasirali u javnost, ali i politiku blokada HDZ-a, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

Dodaju da je "Trojka", provodeći servilnu politiku prema HDZ-i i SNSD-u, i udovoljavajući njihovim zahtjevima, dovela u pitanje realizaciju strateškog projekta Južne interkonekcije.

Pri tome "Trojka", kažu iz SDA, konstantno u javnost plasirala neistine o "dobroj atmosferi" i "historijskim sjednicama", te se medijski obračunavala s patriotskim blokom stranaka koje su ukazivale na opasnosti poteza koje su SDP, NIP i Naša stranka povlačili.

"Prvo su obmanuli javnost da je Vijeće ministara pokrenulo proceduru za izgradnju i Istočne i Južne interkonekcije, pa se se ispostavilo da su slagali jer takvu odluku za Južnu interkonekciju nikada nisu donijeli.

Zatim su iz procedure u Parlamentu FBiH, očigledno pod pritiskom HDZ-a, povukli Zakon o južnoj interkonekciji, predložen od Novalićeve vlade i već usvojen u Zastupničkom domu. Time su cijeli proces svjesno "pomnožili s nulom" i ojačali Dodikove i Čovićeve mehanizme blokade.

Uprkos insistiranju Kluba SDA da Zakon o južnoj interkonekciji bude vraćen u parlamentarnu proceduru, te usvojen u istom tekstu, servilna i nesposobna Vlada Nermina Nikšića ni do danas to nije uradila.

Ukoliko to, u strahu od HDZ-a, ne urade u narednim danima, učinit će to Klub SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH", navodi se u saopćenju za javnost SDA.

#BiH #SDA #trojka #reakcija #HDZ #blokade