Članak

KOALICIJA BEZ DOGOVORA

IZMEĐU POSJETA Državna vlast nije usvojila dva zakona koje je tražila Ursula von der Leyen, ali zato imenovanja idu k'o luda!

Teško je očekivati da se do dolaska delegacije Evropske komisije u kojoj će biti i hrvatski premijer Andrej Plenković može desiti neko čudo, pa da se usvoje neki od reformskih zakona. Džavna vlast će pred Von der Leyen, izaći skoro praznih ruku.

Između dvije posjete Von der Leyen usvojen samo jedan zakon (Foto: Patria)

Piše: Amra Vrabac

Nova sjednica Vijeća ministara BiH zakazana je za 22. januar. Dnevni red nije objavljen, ali prema političkim prilikama i najavama koalicionih lidera, na toj sjednici neće biti reformskih zakona iz 14 prioriteta Evropske komisije. Prema najavama iz EU, tog dana u posjetu BiH trebala bi doći predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kako bi sa zvaničnicima razgovarala upravo o obavezama na evropskom putu. Ono što se može čuti, EK spremna je "skratiti" listu obaveza kako bi BiH ispunila barem minimum i u martu dobila otvaranje pristupnih pregovore sa Evropskom unijom. No, sve je još uvijek na dugom štapu.

Von der Leyen je u BiH boravila 1. novembra, a od tada državna vlast nije uspjela dogovoriti se i usvojiti dva zakona koje je istakla predsjednica EK. Ona je na press konferenciji koju je održala sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto kazala da su ključni zakoni iz oblasti vladavine prava kao što su Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa.

Iako je Krišto tada rekla da su Odluka o FRONTEX-u, zakon o spriječavanju pranja novca i zakon o sukobu interesa skoro završeni, evidentno je da dogovora nema o većini zakonskih rješenja.

Vijeće ministara BiH 14. decembra jedino je usvojilo Prijedlog Zakona o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti ali on još nije razmatran u Domu naroda PS BiH iako je Vijeće ministara BiH predložilo da se razmatra po skraćenoj proceduri.

Posljednja sjednica Predstavničkog doma PS BiH održana je 29. decembra, a Doma naroda PS BiH 28. decembra. Prema parlamentarnom kalendaru još uvijek nema zakazanih sjednica u ovoj godini.

Državna koalicija koju čine SNSD, HDZ BiH i stranke trojke - SDP, NIP, Naša stranka danas bi se trebala sastati prvi put nakon 16. oktobra kada su održali posljednji sastanak.


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u više navrata, a i to je ponovio i jučer, kazao da neće biti usvajanja nijednog zakona dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda BiH, odnosno dok se strane sudije ne zamijene domaćim. No, za stranke trojke u ovom trenutku takav zahtjev je neprihvatljiv i nisu za opciju donošenja novog zakona o Ustavnom sudu BiH.

Kada je riječ o Zakonu o sudovima, Dodik insistira da Apelaciono odjeljenje bude u Banja Luci, dok trojka predlaže da to bude Istočno Sarajevo zbog ekonomičnosti postupaka. Zbog tog neslaganja zakona nema na sjednicama Vijeća ministara BiH. Kamen spoticanja je i Izborni zakon BiH s obzirom na zahtjev HDZ BiH da se omogući "legitimno predstavljanje", ali da se izmjene izvrše bez promjene Ustava BiH za šta je potrebna dvotrećinska većina što aktuelna vlast nema.

Umjesto zakona, Vijeće ministara BiH bavi se formiranjem radnih grupa, izmjenama pojedinih članova onima iz vladajuće koalicije, imenovanjima direktora, zamjenika, upravnih odbora, raspisuju se konkursi...

Teško je očekivati da se do dolaska delegacije Evropske komisije u kojoj će biti i hrvatski premijer Andrej Plenković može desiti neko čudo, pa da se usvoje neki od reformskih zakona. Džavna vlast će, prema svemu sudeći, pred Von der Leyen, izaći skoro praznih ruku.

#AmraVrabac #BiH #BorjanaKrišto #državnavlast #izdvojeno #MiloradDodik #posjeta #reformskizakoni #trojka #UrsulaVonDerLeyen #Vijeceministara