Članak

MINISTAR ODBRANE BiH

Helez podnio krivične prijave protiv Dodika, Goganovića, Damjanovića:Ko udara na ustavno-pravni poredak mora biti procesuiran

Kazao je kako je želio ostati dosljedan onome što je najavio i zato je podnio prijavu.

Zukan Helez predao krivične prijave (Foto: Patria)

(Patria) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine predao krivične prijave protiv predsjednika Rs Milorada Dodika, svog zamjenika Aleksandra Goganovića i pukovnika OS BiH Milana Damjanovića zbog udara na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine i obilježavanja neustavnog 9. januara.

Nakon izlaska iz Tužilaštva BiH novinarima je kazao da se radi o ozbiljnoj prijavi koju je radila advokatska kancelarija.

"Prvo, to je prijava koja je vezana za proslavu neustavnog Dana Rs-a i tu ima nekoliko krivičnih djela, između ostalog i udar na ustavno-pravi poredak BiH. Krivična prijava protiv Dodika je sačinjena vrlo ozbiljno, četiri advokata su radila na njoj, oni su to temeljito pripremili na 16 stranica, ona sadrži 34 priloga i dva CD-a i po prvi put jako ozbiljna prijava", kaže Helez.

Kazao je kako je želio ostati dosljedan onome što je najavio i zato je podnio prijavu.

"Moja obaveza je da štitim Ustav BiH i zakone i nema nikakvih nacionalnih tenzija. Isto bih uradio za bilo koga ko udari na ustavni-poredak BiH da li bio Bošnjak ili Hrvat. Ovom prilikom pozivam da se okane 'ćorava posla', naše je da idemo ka EU i NATO-u", kaže ministar Helez.

Smatra da je ova krivična prijava uslov za dalje procesuiranje.

"Pravni stručnjaci su me uvejravali da je to ozbiljno krivično djelo. Ja želim da poručim da je svaki građanin dužan ako neko udara na ustavno-pravni poredak BiH da to prijavi", kazao je Helez.

#prijave #Tužilaštvo #ustavniporedak #ZukanHelez #BiH