Članak

ZNAČAJAN JUBILEJ

Prošlo je 40 godina od sarajevske Olimpijade: I danas možete kupiti kačkete, kravate, knjige, vodiče iz 1984. godine

(Patria) - Jedan od najznačajnijih i najljepših događaja koje Sarajevo pamti su 14. Zimske olimpijske igre. Svjedoci tog vremena tvrde da su građani Sarajeva tada disali kao jedno. Svi su se trudili da je grad što ljepši, da se turisti i brojni gosti osjećaju što ugodnije i to im je pošlo za rukom. Brojni gosti iz Sarajeva ponijeli su najljepše uspomene.

Sarajevske 14. ZOI bile su, kako su tada rekli iz Međunarodnog olimpijskog komiteta, najbolje organizirane u historiji. Sva takmičenja i borilišta bila su smještena u krugu od 25 km. Olimpijske ljepotice Bjelašnica, Igman, Jahorina i Trebević i borilišta u Sarajevu spremno su dočekali sportiste iz cijelog svijeta. Pripreme za Olimpijadu trajale su godinama, ali sve je funkcioniralo besprijekorno. Zato je i danas za mnoge, a posebno za one koji su i tada imali određenu ulogu, Olimpijada simbol jednog ljepšeg vremena.

S obzirom da se bliži 40. godišnjica 14. ZOI potražili smo šta se i danas od suvenira može kupiti. Tako je na OLX-u postavljeno više oglasa, a prodaju su originalni kačketi, značke, manžetne, olovke, poštanske markice, knjige, privjesci sa simbolima Olimpijade i nezaobilazne maskote ZOI ’84 Vučka.

Tako jedan ponuđač prodaje originalni kačket po cijeni od 60 KM. Drugi prodaje originalne skije Elan po cijeni od 300 KM.


Zvanični vodič 14. ZOI ’84 štampan je za goste, sportiste, novinare. U jednom od oglasa prodaje se očuvan za 50 KM.


Za 350 KM jedan ponuđač prodaje komplet suvenira, a među kojima su kapa, šal, brošure, press materijal, značke, olovke, podmetači, rokovnici.


Među oglasima su i kravate sa motivima i simbolima Igara po cijeni od 15 KM po komadu.


#oglasi #Olimpijada #prodaja #Sarajevo #suveniri #magazin1