Članak

SJEDINJENE DRŽAVE

Vrhovni sud države Maine odgodio presudu po žalbi Donalda Trumpa

Trump je skinut sa glasačkih listića u obje države,

(Patria) - Sudija u državi Maine odgodio je odluku o tome može li se Donald Trump pojaviti na predsjedničkim izborima u državi dok Vrhovni sud ne odluči o sličnom slučaju u Coloradu.

Trump je skinut sa glasačkih listića u obje države, a zvaničnici su se pozvali na klauzulu o
pobuni iz 14. amandmana, javio je BBC. No, najviši američki sud najavio je ranije ovog mjeseca da će saslušati njegovu žalbu na zabranu.

Sudije u Washingtonu saslušaće argumente u ovom slučaju 8. februara. 14. amandman isključuje svakoga ko je „sudjelovao u pobuni“ iz obnašanja savezne funkcije, ali advokati bivšeg predsjednika tvrde da se ta odredba ne odnosi na predsjednika.

Sutkinja Michaela Murphy iz višeg suda u Maineu napisala je u srijedu u podnesku da bi odluka državnog sekretara Shella Bellows da ukloni Trumpa s primarnih glasanja trebala ostati na čekanju dok se ne razjasni uloge države na saveznom nivou.

Ona piše da „osim ako Vrhovni sud prije tog datuma ne utvrdi da je predsjednik Trump
diskvalifikovan za obavljanje funkcije predsjednika, glasači koji imaju pravo glasa u Maineu koji žele dati svoj glas za njega na predizborima moći će to učiniti, a pobjednika će odrediti glasanje po rangiranom izboru“. Primarni izbori u državi Maine održaće se 5. marta, također poznati kao Super utorak.

Oko šestnaest država i teritorija će glasati tog dana. Objavljujući svoju odluku da ukloni Trumpa s glasačkih listića prošlog mjeseca, Bellows je događaje od 6. januara 2021. nazvala „bez presedana i tragičnim“. Oni su bili napad ne samo na Kapitol i vladine zvaničnike, već i napad na vladavinu prava, napisala je.

„Ovdje dokazi pokazuju da su se dogodili po nalogu, uz znanje i podršku odlazećeg Predsjednika. Ustav SAD-a ne toleriše napad na temelje naše vlade, a član 336 zahtijeva od mene da reagujem.“

Trumpovi advokati pokušavali su da tvrde da se mjere ne odnose na predsjedništvo i osporili su da je on učestvovao u pobuni. Oni su također nastojali argumentovati da je Bellows, progresivna demokrata, pristrasna prema bivšem predsjedniku.

#Demokrate #DonaldTrump #republikanci #SAD #Sud #Svijet