Članak

S POGONOM NA STRUJU

Nizozemci planiraju napraviti putnički avion koji leti bez kapi kerozina

Ako nizozemska kompanija Elysian uspije u svom naumu i napravi putnički avion koji može letjeti bez kerozina, izazvat će revoluciju u avionskom saobraćaju.

(Patria) - Ako nizozemska kompanija Elysian uspije u svom naumu i napravi putnički avion koji može letjeti bez kerozina, izazvat će revoluciju u avionskom saobraćaju.

Ovaj startup, naime, radi na električnoj letjelici za 90 putnika pod imenom E9X s kojom bi se mogla preći udaljenost od 800 kilometara.

Mogućnost da naprave putnički avion na električni pogon vrlo je dobra, što potvrđuje i studija o baterijskom napajanju za avione provedena u saradnji s Delft University of Technology.

Dosada se letenje na baterijski električni pogon nije smatralo mogućim rješenjem za putničke avione zbog pretpostavljenih ograničenja u kapacitetu i doletu aviona.

No, nova istraživanja pokazuju da je zračno putovanje na ovaj način moguće u većem opsegu nego se dosad mislilo, piše Punkufer.hr.

"Revidirani izračuni temeljeni na novim načelima dizajna signalizuju promjenu paradigme u potencijalu baterijskog električnog leta", kažu iz Elysiana.

Letjelica E9X dizajnirana je za kraće udaljenosti, a trebala bi biti operativna do 2033. godine.

U Elysianu vjeruju da će imati ekonomski održivu opciju u poređenju s tradicionalnim zrakoplovstvom te stvoriti simbol buduće industrije u kojoj će ugljična neutralnost igrati važnu ulogu.

#avion #Avioni #magazin1 #Nizozemska #zanimljivosti