Članak

KONJIC

Splasnuo optimizam Nikšića i Konakovića: Može li se doći do Budžeta i Izbornog zakona?

(Patria) - Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji se danas u Konjicu sastao sa liderima Naroda i pravde Elmedinom Konakovićem i Naše stranke Edinom Fortom, potvrdio je medijima da se razgovara o Izbornom zakonu i nastoji pronaći rješenje koje je prihvatljivo za sve.

Tokom svojih izlaganja i Nikšić i Konaković spominjali su SDA i DF, kao kočničare u procesima, posebno kod izbora sudija Ustavnog suda BiH. Nisu pojasnili zašto pred zastupnike ne stave kompletnu rang listu, kako to opozicija i traži.

Predstavnici Trojke bave se izmjenama Izbornog zakona BiH, koje su u obliku zakona krajem prošle godine usvojene u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH s ciljem da se unaprijedi integritet izbornog procesa, te osiguraju uslovi za fer i korektne izbore.

Da bi zakon stupio na snagu potrebno je da bude usvojen u Domu naroda PSBiH. Nikšić naglašava da je dan „D“ za predstavnike Trojke „sjednica Doma naroda na kojem treba da se potvrdi ili ne potvrdi zakon koji je dobio podršku Predstavničkog doma“.

"Nismo optimisti da će se to desiti, sumnjam da je moguće u ovako kratkom roku napraviti tako spektakularan iskorak. Naravno, ne može utjecati na to kako će se ponašati visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt", kazao je Nikšić.

Podvukao je da su ograničeni rokovi zbog izbora koji se održavaju u oktobru i da bi zbog toga set koji se tiče integriteta izbornog procesa trebao biti urgentan.

Inače, visoki predstavnik Christian Schmidt najavio je "Dan D" do kraja sedmice odnosno nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona ukoliko političari ne dođu do dogovora.

Nikšić je poručio da prati te izjave te da imaju komunikaciju s Uredom visokog predstavnika.

Puna primjena novina u izbornom zakonodavstvu predviđa se za Opće izbore u BiH 2026. godine, a djelimično na lokalnim izborima 2024. godine.

Na redovnom sastanku Trojke danas u Konjicu, osim Izbornog zakona, razgovara se i o svim drugim aktuelnim temama, koje se, između ostalih, tiču se zakonodavstva i energetike.

Kada je u pitanju budžet Federacije, Elmedin Konaković je kazao da će se o tome odlučivati na sjednici Predstavničkog doma koja je zakazana za sljedeću srijedu.

"Nadamo se da ćemo usvojiti budžet, to nam je cilj, a ako to ne uspijemo onda ćemo ići na to da donesemo odluku o privremenom finansiranju. Ako se to ne desi onda će stati život u Federaciji, ali siguran sam da do toga neće doći", pojasnio je Konaković.

#ElmedinKonaković #NerminNikšić #trojka #BiH