Članak

SUD BiH

RAZDVOJEN POSTUPAK OD LUKIĆA Dodik: Očekujem da se suđenje prekine

Sudija je razdvojio postupak protiv Dodika i Lukića. Postoji mogućnost da se predmet ponovo spoji. Suđenje je zakazano za 30. januar.

Razdvojen postupak u odnosu na Milorada Dodika (Foto: Patria)

(Patria) - Na Sudu Bosne i Hercegovine ni danas nije održano ročište u predmetu protiv Milorada Dodika. Drugooptuženi Miloš Lukić nije se pojavio na suđenju s obzirom da je u bolnici. Zbog zdravstvenog stanja vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, koji se danas nije pojavio pred Sudom, sudija je razdvojio postupak protiv Dodika i Lukića. Postoji mogućnost da se predmet ponovo spoji. Suđenje je zakazano za 30. januar.

Dodik je kazao da očekuje da se ovo suđenje prekine. Kazao je da su Sud i Tužilaštvo instruisani od stranaca.

"Ja nemam nikakvih očekivanja. Kad se rodi ukrivo to ne može da se ispravi. Šepat će stalno", kazao je Dodik.

On je kazao kako je tužitelj napravio zabilješku kako mu je psovao majku.

"Jesam rekao ko je ovaj kreten. Ja mislim da jeste kreten. To govori koliko je glup i naivan. Ja i želim da se sa mnom personalno tužaka. On je trebao da se skloni. U zabilješci stoji da su ostali tužioci rekli da to nije tačno da sam ja njima psovao majku. Ja ću se izvući. Mene po ovom osnovu nećete vidjeti u zatvoru. Možda po nečem drugom. Ovo je neljudsko nasilje. Pogledajte ovog Šmita u FBiH, da nije bilo njega FBiH ne bi ni danas imala Vladu. Naravno da će ga poštovati", kazao je Dodik.

"Ponavljam, cilj je Dodik, Lukić je bio tu samo da pokrije neku priču. Još ću jednom pred vama reći. Republika srpska je za ustavnu Bosnu i Hercegovinu ili je neće biti. Kako se vi ponašate vi u Federaciji neće je biti. I ja nemam ništa protiv toga", rekao je Dodik.

On je za sutra najavio sastanak sa HDZ-om i trojkom.

Ponovo je iskoristio priliku da poruči kako će se Rs otcijepiti bude li se imovina dijelila. On je postavio pitanje kako je Vlada FBiH dala zemljište u Varešu britanskoj kompaniji.

Advokat Milorada Dodika Goran Bubić kazao je da su predali zahtjev za izuzeće sudija i to Mirsada Strike i još sedam sudija.

#BiH #MiloradDodik #suđenje