Članak

PRESTIGAO SAMSUNG

Apple postao najveći svjetski proizvođač mobitela

Appleov udio u svjetskom tržištu mobitela dosegao je lani 20 posto, navodi BBC rezultate IDC-ovog istraživanja, uz 234 miliona prodatih uređaja.

(Patria) - Američki tehnološki div Apple pretekao je prodajom mobitela u 2023. godini južnokorejski Samsung i zasjeo na čelo svjetske ljestvice, podaci su istraživačke kompanije International Data Corporation (IDC).

Appleov udio u svjetskom tržištu mobitela dosegao je lani 20 posto, navodi BBC rezultate IDC-ovog istraživanja, uz 234 miliona prodatih uređaja.

Samsung je na drugom mjestu s udjelom od 19,4 posto, a slijede kineski Xiaomi, OPPO i Transsion, prenosi Hina.

Južnokorejska kompanija nedavno je upozorila da bi joj se dobit mogla smanjiti snažnije no što je bila prognozirala zbog kontinuirano slabe svjetske potražnje za potrošačkom elektronikom.

Prodaja mobitela smanjila se lani više od tri posto, uz isporučenih gotovo 1,12 milijarde uređaja, najmanje u deset godina, utvrdio je IDC.

U pandemiji ljudi su naveliko kupovali nove modele, a sada smanjuju troškove zbog visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa, objašnjavaju analitičari specijalizovane savjetodavne kompanije, procijenivši da će se tržište oporaviti u ovoj godini.

Kineski Huawei nedavno je plasirao novu liniju mobitela, s čipovima koje je sam razvio, procjenjuju analitičari, budući da je SAD domaćim kompanijama zabranio izvoz, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

#apple #samsung #Mobiteli #Biznis #ekonomija