Članak

UPUTILI PROTESTNU NOTU

U iranskom napadu na Pakistan ubijeno dvoje djece, troje povrijeđeno

(Patria) - Pakistan kaže da je dvoje djece ubijeno, a troje povrijeđeno u napadima Irana u utorak, javio je BBC. Iran je rekao da je gađao dvije baze povezane s militantnom grupom Jaish al-Adl, prenosi novinska agencija povezana s vojskom te zemlje.

Pakistan je to odbacio, nazvavši ga „ilegalnim aktom“ koji bi mogao dovesti do „ozbiljnih
posljedica“. Pakistan je treća zemlja, nakon Iraka i Sirije, koja je pogođena iranskim napadom u posljednjih nekoliko dana. Raketni napad Irana na Pakistan gotovo je bez presedana. Napad u utorak pogodio je selo u ogromnoj jugozapadnoj provinciji Baluchistan, gdje se graniče dvije zemlje.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova oštro je osudilo „ničim izazvano kršenje njegovog zračnog prostora od strane Irana“. Incident je nazvao „potpuno neprihvatljivim“, dodajući da je „još više zabrinjavajuće što se ovaj ilegalni čin dogodio uprkos postojanju nekoliko kanala komunikacije između Pakistana i Irana“.

Pakistan je uložio protest u ministarstvu vanjskih poslova u Teheranu, dodajući da „ovo očito kršenje suvereniteta Pakistana i da će odgovornost za posljedice snositi isključivo Iran“.

Pakistan i Iran su se decenijama borili protiv naoružanih separatističkih grupa, uključujući Jaish al-Adl. Sigurnost s obje strane njihove zajedničke granice, koja se proteže u dužini od oko 900 km, dugotrajna je briga obje vlade.

Teheran je tu grupu povezao s prošlomjesečnim napadima blizu granice, u kojima je ubijeno više od deset iranskih policajaca. Tada je iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi rekao da su militanti ušli u zemlju iz Pakistana.

#Iran #Pakistan #Svijet