Članak

OPRAVDAN STRAH

Južna Koreja i SAD u strahu od Trumpa započinju pregovore o troškovima odbrane prije američkih izbora

(Patria) - Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države složile su se započeti pregovore o tome kako podijeliti troškove zadržavanja američkih snaga u zemlji u pokušaju da se postigne dogovor prije mogućeg ponovnog izbora Donalda Trumpa za predsjednika, izvještavaju lokalni mediji.

Trump, koji je favorit za republikansku predsjedničku nominaciju za izbore 2024. godine, tokom svog predsjedništva optužio je Seul za „besplatno jahanje“ američke vojne moći i zahtijevao da plaća čak pet milijardi dolara godišnje za raspoređivanje američke vojske, javio je Reuters.

Pregovori o Sporazumu o posebnim mjerama bili su u zastoju mjesecima pod Trumpovom administracijom, a dogovor je finaliziran kada je Južna Koreja pristala na povećanje svog doprinosa za 13,9 posto, što je najveći godišnji porast u gotovo dvije decenije.

Sporazum bi trebao isteći 2025. godine, a novinska agencija Yonhap, kao i novinska služba Newspim, citirali su neimenovane diplomatske izvore koji su rekli da su se Južna Koreja i Sjedinjene Države dogovorile da ove godine počnu pregovore o produženju sporazuma do 2026. godine i dalje. Pregovori se obično održavaju neposredno prije okončanja postojećeg dogovora.

Portparol južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova odbio je komentarisati izvještaje, rekavši da će se vlada pripremiti za sljedeće pregovore na „sistematski, strateški“ način.

Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da je delegacija iz Ureda za sigurnosne pregovore i sporazume posjetila Južnu Koreju od 11. do 17. decembra 2023. kako bi razgovarala o implementaciji postojećeg 11. Sporazuma o posebnim mjerama (SMA).

Američke trupe su raspoređene u Južnoj Koreji kao dio napora obje zemlje da odvrate Sjevernu Koreju. Južna Koreja je početkom 1990-ih počela snositi troškove američkog raspoređivanja, finansiranjem lokalne radne snage, izgradnje vojnih instalacija i druge logističke podrške.

#DonaldTrump #JužnaKoreja #SAD #Svijet