Članak

PRIJEDOG SANDERSA

Američki Senat odbacio rezoluciju o zamrzavanju vojne pomoći Izraelu ako su prekršena ljudska prava u Gazi

(Patria) - Američki Senat odbacio je u utorak rezoluciju kojom bi se zamrznula sigurnosna pomoć Izraelu osim ako State Department u roku od trideset dana ne izradi izvještaj u kojem se ispituje da li je Izrael počinio kršenje ljudskih prava u svojoj kampanji protiv Hamasa u Gazi, javio je Reuters.

Sedamdeset i dva senatora glasala su za poništavanje rezolucije, naspram jedanaest koji su je podržali, čime je dobila prostu većinu potrebnu za poništavanje rezolucije u stočlanom domu.

Glasanje je iznudio nezavisni senator Bernie Sanders, koji je u poslaničkim krugovima s
demokratama. Iako je rezolucija lahko odbačena, ona je odražavala rastuću zabrinutost među nekim od kolega demokrata predsjednika Joea Bidena zbog isporuke američkog oružja Izraelu unatoč ratu u Gazi i stradanju palestinskih civila.

„Moramo osigurati da se američka pomoć koristi u skladu s ljudskim pravima i našim vlastitim zakonima“, rekao je Sanders.

Bijela kuća je rekla da se protivi rezoluciji, koja je mogla utrti put ka nametanju uslova za
sigurnosnu pomoć Izraelu. Senatori koji su se protivili toj mjeri rekli su da je poslala pogrešnu poruku, u vrijeme kada je Izrael rekao da prelazi na ciljaniju kampanju.

Sjedinjene Države daju Izraelu 3,8 milijardi dolara vojne pomoći svake godine, u rasponu od borbenih aviona do bombi koje bi mogle uništiti Hamasove tunele. Biden je zatražio od Kongresa da odobri dodatnih četrnaest milijardi dolara za Izrael.

Sandersova rezolucija je podnesena u skladu sa Zakonom o stranoj pomoći, koji omogućava Kongresu da naloži državi da dostavi izvještaj o ljudskim pravima i druge informacije o bilo kojoj zemlji koja je primila američku sigurnosnu pomoć.

Da je rezolucija usvojena, od State Departmenta bi se zahtijevalo da podnese izvještaj Kongresu u roku od trideset dana. Nakon što dobije izvještaj, Kongres bi mogao razmotriti još jednu rezoluciju kojom se predlažu izmjene u sigurnosnoj pomoći Izraelu.

#Gaza #Izrael #SenatSAD #Svijet