Članak

NASTAVAK SUĐENJA

Dodik i Lukić danas pred Sudom BiH

Prethodna dva ročišta 6. i 20. decembra nisu formalno održana jer je odbrana tražila da se suđenje prebaci u Banja Luku.

(Patria) - Suđenje predsjedniku Rs Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Rs Milošu Lukić nastavlja se danas na Sudu BiH.

Prethodna dva ročišta 6. i 20. decembra nisu formalno održana jer je odbrana tražila da se suđenje prebaci u Banja Luku.

Narodna skupština Republike srpske, u kojoj većinu ima Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), je izglasala dva zakona u junu 2023. godine. Zakoni su propisivali da se na teritoriji ovog entiteta neće izvršavati odluke Ustavnog suda BiH, niti u entitetskom službenom glasniku objavljivati odluke Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR).

Visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit (Christian Schmidt), 1. jula je poništio oba donesena zakona, dok je zakonodavna procedura još trajala. Istog dana je Šmit, koristeći "bonske ovlasti", nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH.

Izmjenom Krivičnog zakona BiH, visoki predstavnik je propisao da se službeno lice, koje ne izvršava i ne poštuje odluke visokog predstavnika, može kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina, kao i zabraniti vršenje bilo koje dužnosti u bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz budžeta.

#MiloradDodik #Sud #BiH