Članak

OSVEŠTANI KABINET

Katanić branio Karadžića i uklanjao ruševine džamija: Danas s parohom Mlađenovićem slavi protjerivanje Bošnjaka iz Srebrenice

Piše: Amra Vrabac

Nakon što je 23. novembra glasovima srpskih odbornika smijenjen zamjenik načelnika Srebrenice Hamdija Fejzić, a umjesto njega izabran SDS-ov Momčilo Cvjetinović, izostala je odlučna reakcija OHR-a. Šturo saopćenje u kojem pozivaju Skupštinu Opštine Srebrenica da ispuni ustavne i zakonske obaveze ostalo je samo slovo na papiru. Za OHR je smjena Hamdije Fejzića pogrešan signal i u to je stala sva zabrinutost međunarodne zajednice.

U Kabinet zamjenika načelnika opštine Srebrenica jučer se zvanično uselio Cvjetinović ali tek nakon što je „osvešten“.

„Osvećenjem novog radnog prostora i blagoslovom paroha Srebreničkog paroha, protojereja Aleksandra Mlađenovića, u prisustvu stranačkih kolega Dana i Dragana, prof. Cvjetinović je započeo novu misiju i službu za dobrobit ljudi u Srebrenici“, objavljeno je na Facebooku.

Iako ovakva praksa nije primjerena sekularnom društvu, u bh. entitetu Rs MUP ima svoju krsnu slavu, kao i značajan broj drugih institucija, škole su pune ikona i vjerskih simbola, a kabineti se preuzimaju nakon blagoslova vjerskih službenika.A ko je Dane Katanić koji je na fotografijama sa Cvjetinovićem i protojerejem?

Dane Katanić bio je predsjednik opštine Skelani kada je Vojska Rs zauzela Srebrenicu u julu 1995. godine i izvršila genocid. On je 2013. godine bio svjedok odbrane Radovana Karadžića koji je osuđen na doživotni zatvor i proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

U dokumentima u koje je Patria imala uvid Katanić je kao predsjednik Izvršnog odbora Skupštine Opštine Srebrenica 1997. godine potpisao odluku o uklanjanju ruševina i uređenju prostora na području Srebrenice među kojima su bili i ostaci tri porušene džamije, te brojni uništeni objekti Bošnjaka Srebrenice.

I dok se protiv profesora Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, teologa i efendije Muharema Štulanovića pred Okružnim sudom u Banja Luci očekuje početak krivičnog postupka jer je Rs nazvao „genocidnom tvorevinom“, upravo na mjestu u kojem je počinjen genocid u kojem je ubijeno 8.372 Srebreničana i gdje ratni zločinci slobodno žive i rade, pripadnici Srpske pravoslavne crkve osveštavaju kabinete i blagosiljaju očitu diskriminaciju i progon Bošnjaka.

Nakon okončanja agresije na BiH ovo je prvi put da nema nijednog Bošnjaka u rukovodstvu opštine Srebrenica. No, za visokog predstavnika Christiana Schmidta ovo nije gorući problem. Njega više brine što ga Dodik i nijedan drugi zvaničnik Rs-a ne žele primiti i priznati mu legitimitet. Schmidtu je više stalo kako će se okončati sudski proces protiv Dodika u kojem će Schmidt biti pozvan kao svjedok. Dok traje taj igrokaz, Bošnjaci Srebrenice ponovo proživljavaju 1995. godinu.

Dokumenti koje je potpisao Dane Katanić o uklanjanju ostataka porušenih džamija u Srebrenici (Foto: Patria)

#AmraVrabac #DaneKatanić #MomčiloCvjetinović #OHR #Srebrenica #BiH