Članak

ZASTUPNIK U SKUPŠTINI KS

Šaljić: Mogli smo biti probosanski blok, ali SDA je odabrala put s izdajnicima iz trojke

(Patria) - Odluka Kantonalnog Odbora SDA u Krajini da uđe u vlast sa trojkom imat će u budućnosti dalekosežne posljedice po koalicioni kapacitet SDA na nivou ostalih kantona. Brzo ćemo vidjeti refleksiju u Tuzlanskom Kantonu.

Poručio je ovo zastupnik Stranke za BiH u Skupštini KS Jasmin Šaljić.

"Trebam li napomenuti da je SDA kao relativni pobjednik izbora 2022. godine umjesto da formira vlast kao pobjednička stranka završila u opoziciji, isključivo jer nisu imali koalicioni kapacitet odnosno nije bilo političkih partija da pomognu i dostave nedostajuće ruke u parlamentima. Razlog (nepovjerenje). Zar nisu iz SDA izvukli pouku?", smatra Šaljić.

Dodaje da osim kantonalnih nivoa nepovjerenje u neku eventualnu koaliciju i podršku zajedničkim kandidatima će prevladati i na nivou Federacije, države kao i kod povratničke populacije u entitetu Republika srpska.

"Nakon ove odluke SDA da formira vlast bez državotvorne stranke NES u Krajini sa strankama trojke, SDA je legalizovala izdaju ovih stranaka koje su pogazile vlastiti Ustav radi fotelja te uz pomoć ambasada formirali Vladu Federacije na štetu velike većine najmnogobrojnijeg naroda - Bošnjaka. Znaju li ovi SDA-ovci iz Krajine da ovim činom trojkaši više nisu nametnuti, nisu ni izdajnici, nisu radi fotelja obesmislili nas Bošnjake u Federaciji, nisu pogodovali SNSD i HDZ u smislu ustupanja institucija za indirektno oporezivanje, nisu ustupili direkcije za ceste i izgradnju autoputeva, nisu preko. druga Vojina dali Dodiku četvrtog delegata da može raditi i blokirati šta god želi itd...", ističe Šaljić.

Dodaje da nekoliko posljednih mjeseci SDA javno iznosi u javnost i promoviše probosanski blok sa strankama SBiH, DF i NES koji bi se mogao suprostaviti ovoj nametnutoj i isključivo po bošnjake štetnoj vlasti.

"Mogao bi i to veoma lako? Ali Kako!? Kako nakon ovih poteza? Za razliku od SDA političke partije Stranka za SBiH, DF i NES imali smo ponude od trojke koje se ne odbijaju. Mi iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu odbili smo što nikad niko ranije nije. Odbili smo ministarstva i preduzeća sa budžetima blizu tri milijarde maraka. Nismo mogli prihvatiliti da pogazimo Ustav radi fotelja i ponuđenih benefita za stranku čije bi strukture indirektno profitirale iako smo znali da u opoziciji može doći do određenih osipanja nelojanih pojedinaca i interesnih skupina kojih ima u svakoj stranki. Važno je da nismo izgubili ni jednog člana niti simpatizera. Naprotiv, zbog naše principijelnosti po cijenu svega udvostručili smo podršku građana, članstva i simpatizera", zaključio je Šaljić.

#JasminŠaljić #SDA #StrankazaBosnuiHercegovinu #Unskosanskikatnon #BiH