Članak

PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić strahuje da će sljedeća godina biti najteža u savremenoj srpskoj historiji

Vučić ocjenjuje da će oni predstavljati priliku za promjene i novo uspostavljanje vrijednosti na globalnom i političkom nivou.

Foto: Instagram

(Patria) - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kaže da su za srpski narod "neprolazni i vječni samo Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU), Srpska pravoslavna crkva (SPC) i srpska država".

U obraćanju povodom Dana SANU-a i 182 godine njenog postojanja, Vučić je rekao kako strahuje da će sljedeća godina biti mnogo teža i lošija za cijeli svijet, pa i za Srbiju, imajući u vidu izbore koji će biti održani u svijetu od Tajlanda, SAD-a, do Rusije i Ukrajine.

Vučić ocjenjuje da će oni predstavljati priliku za promjene i novo uspostavljanje vrijednosti na globalnom i političkom nivou.

Dodaje kako se plaši i da će sljedeća godina biti najteža u savremenoj srpskoj historiji, ali i da vjeruje da će se veliki dio poteškoća i problema završiti.

- Bojim se da nam ta godina donosi mnogo više sukoba, mnogo više nemira nego što je donijela prethodna i ova. Kada to kažem, mislim i na svaku vrstu ugroženosti našeg naroda na Kosovu, ali i u Republici srpskoj i u mnogim drugim dijelovima našeg regiona - istakao je Vučić.

Naglašava i da je za Srbiju i srpski narod "izlaz u tome da se insistira na kompromisnim rješenjima, iako je poznato da ih drugi, a ni oni koji bi da određuju sudbinu svijeta ne žele".

- I danas sa sigurnošću mogu da kažem, bez obzira na težinu problema sa kojima se suočavamo, na veličinu i snagu pritisaka koji će biti samo veći u narednom periodu da uvijek moramo da težimo kompromisu, ali da ne smijemo da se odreknemo onoga što je naše, ne smijemo da se odreknemo ni međunarodnog javnog prava, ni naše teritorije, ni našeg naroda - govori Vučić.

Potcrtava da Srbija ne bi dobila ništa, čak i da se odrekne onoga što od nje traže, uz sva obećanja koja joj daju.

- Mi ne bismo dobili ništa ni na taktičkom, ni na strateškom nivou za našu zemlju. Važno je da čuvamo ono što pripada našoj zemlji, sačuvamo mir i da ne ugrozimo budućnost zemlje i čekamo povoljnu priliku da sa istinom i pravdom izađemo pred svijet - rekao je Vučić, te dodao kako je za Srbiju važno da sačuva ono što joj pripada i da pokuša da sačuva mir.

#AleksandarVučić #Srbija #region