Članak

ODANI HDZ KADAR

NAKON SMJENE BJEGUNCA GALIĆA Vraća li se Đuro Knežević u SIPA-u kao zamjenik direktora?

Piše: Amra Vrabac

Nakon što je bjegunac Zoran Galić konačno razriješen dužnosti zamjenika direktora SIPA-e na sjednici Vijeća ministara BiH 23. oktobra, uskoro se očekuje raspisivanje konkursa za tu upražnjenu poziciju.

Sjednica Nezavisnog odbora zakazana je za 30. oktobar i već tada bi mogla biti donesena odluka o konkursu.

Prema informacijama Patrije koje se mogu čuti unutar SIPA-e, za tu poziciju već ima nekoliko kandidata i svi su iz reda Hrvata. Iako je tačno da je od osnivanja Državne agencije za istrage i zaštitu direktor Srbin, a zamjenik Hrvat, ali posmatrajući i druge rukovodeće pozicije u SIPA-i, evidentno je da su Bošnjaci oštećeni kada je riječ o rukovodnom kadru.

Evo i kako. Direktor SIPA-e je Darko Ćulum (Srbin), zamjenik Hrvat (smijenjeni Galić), komandant Specijalne jedinice SIPA-e Dalibor Milošević (Srbin). Na toj poziciji ranije su bili Bošnjaci, prvo Mirsad Vilić, a posljednji je bio Enes Karić koji je postao direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u julu 2023.. Umjesto Karića kao vršilac dužnosti komandanta Specijalne jedinice postavljen je Zdravko Pajić, a od 1. septembra 2023. godine za komandanta Jedinice za specijalnu podršku imenovan je Milošević.

Šef Kriminalističko-istražnog odjela je Suad Hasanović. Dakle, Bošnjaci su izgubili jednu rukovodnu poziciju.

Stoga bi imenovanje zamjenika direktora SIPA-e iz reda Bošnjaka trebao biti legitiman zahtjev stranaka trojke koje čine državnu vlast. No, imajući u vidu brojne pozicije koje su prepustili kadrovima HDZ-a i SNSD-a, jasno je da se ni ovaj put neće suprotstaviti HDZ-u koji suvereno kadrovira u ovoj policijskoj agenciji.

Vratimo se potencijalnim kandidatima. Jedini Hrvat u SIPA-i koji ima odgovarajući čin za zamjenika direktora je Dragan Andrić. No, za ovu poziciju zainteresiran je i Vladimir Popović, vječni kadar Granične policije BiH i jedan od najbližih saradnika Zorana Galića, dok je bio direktor GP BiH. Galić je upravo i osumnjičen za krivična djela zloupotreba položaja i primanje dara dok je bio direktor ove policijske agencije. Popović mu je bio čovjek od povjerenja, a dobro kotira i otkako je za direktora GP BiH imenovan Mirko Kuprešaković. Patria je ranije pisala o postupcima Popovića, a brojne prijave oko nezaonitosti u GP BiH upućene su i Tužilaštvu BiH, gdje je formirano šest predmeta.

No, ono o čemu se sve glasnije govori je i povratak Đure Kneževića u SIPA-u.

Podsjećamo, Knežević je bio zamjenik u dva mandata. Za vrijeme direktora Perice Stanića (SDS) Knežević je imao u potpunosti odriješene ruke i upravljao je važnim procesima u SIPA-i. Slično je bilo i za vrijeme Darka Ćuluma. Knežević je od februara 2023. godine zamjenik direktora DKPT-a. No, spreman je napustiti ovu poziciju i vratiti se u SIPA-u. I protiv Kneževića je ranije podneseno nekoliko prijava Tužilaštvu BiH kako zbog spornih činovanja u SIPA-i podobnih kadrova, tako i zbog nekih drugih nepravilnosti.

Ukoliko se na konkurs za zamjenika direktora prijave isključivo ovi kandidati, odnosno samo Hrvati, pokazat će se da strankama trojke koje tvrde da brane interese Bošnjaka, ipak nije u planu konfrontiranje s HDZ-om i Draganom Čovićem već naprotiv omogućavanje instaliranja njihovih kadrova u cijeli sigurnosni aparat BiH.

Inače, kada je riječ o SIPA-i, na kraju 2023. godine imala je 735 zaposlenih. Nacionalna struktura zaposlenih je mješovita, a najbrojniji su Bošnjaci (315 s tim da je moguće da je bilo promjena u 2024. godini), Srba 298 te 125 Hrvata.

Prema analizi nacionalne zastupljenosti Bošnjaka je manje za 56 nego što im pripada, Srba je više za 70, a Hrvata za 11, dok iz reda ostalih nedostaju 24 uposlenika. Podaci za 2024. godinu nisu dostupni, ali je moguće vrlo malo odstupanje od ovih podataka.

#Aktuelno #SIPA #ĐuroKnežević #zamjenikdirektora #DarkoĆulum
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');