Članak

SCHOLZ DOMAĆIN

Berlinski samit: Afrički lideri traže njemačke i evropske investicije

(Patria) - Lideri iz više od deset afričkih zemalja putuju u Berlin na konferenciju „G20 Compact with Africa“, koja ima za cilj da pomogne u jačanju privatnih investicija na najsiromašnijem, ali brzorastućem kontinentu svijeta, javio je Reuters.

Na samitu će biti predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, francuski predsjednik Emmanuel Macron i nizozemski premijer Mark Rutte, a domaćin je kancelar Olaf Scholz.

Scholz koji je nekoliko puta posjetio Afriku otkako je preuzeo dužnost krajem 2021. godine, održat će bilateralne razgovore s nekoliko afričkih zemalja u nedjelju, prije nego što će u ponedjeljak ujutro biti domaćin njemačko-afričkog investicijskog samita.

Evropa i Sjedinjene Američke Države bore se s Rusijom i Kinom za geopolitički utjecaj, važne minerale i nove ekonomske prilike na drugom najmnogoljudnijem kontinentu svijeta. To uključuje afrički potencijal za proizvodnju obnovljive energije, posebno zelenog vodika, koji bi mogao pomoći njenom sjevernom susjedu da pređe na ugljično neutralnu ekonomiju. Stabilnost i prosperitet kontinenta također se smatra ključnim za smanjenje ilegalnih migracija. Sporazum s Afrikom je nastao 2017. godine pod njemačkim predsjedavanjem G20.

Zvaničnici njemačke vlade kažu da Afrika može igrati ključnu ulogu u pomaganju Njemačkoj da diverzifikuje lance snabdijevanja, osigura kvalifikovanu radnu snagu, smanji ilegalnu migraciju i postigne zelenu tranziciju.

Afričke zemlje su se dugo žalile da dok Evropa govori o investicijama, Kina obezbjeđuje
finansiranje bez ikakvih moralnih pridika. Ipak, kinesko kreditiranje u Africi je u padu, dok evropski interes raste jer nastoji diverzificirati lance snabdijevanja.

Njemačka trgovina s Afrikom prošle godine je iznosila 60 milijardi eura, što je samo dio njene trgovine sa Azijom, ali je porasla za 21,7 posto u odnosu na 2021.

Zemlje članice G20 Compacta su Maroko, Tunis, Egipat, Senegal, Gvineja, Obala Slonovače, Gana, Togo, Benin, Burkina Faso, Ruanda, Demokratska Republika Kongo i Etiopija.

#afričkezemlje #OlafScholz #Samit #Svijet