Članak

TROJKA I ČETIRI SAMOSTALNA ZASTUPNIKA

Sjednica Skupštine KS: Odluka o potvrđivanju nove Vlade KS, četiri nova imena

(Patria) - Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici razmatrat će odluku o potvrđivanju novog saziva Vlade Kantona Sarajevo.

Iako je na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS bilo turbulencija kako unutar NIP-a, tako i između trojke, današnje glasanje ne bi trebalo doći u pitanje.

U Vladi KS koju će nastaviti voditi Nihad Uk predložena su četiri nova ministra i to: Enis Hasanović za ministra zdravstva (SDP), Bojan Bošnjak za ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša (Naša stranka), Adna Mesihović za ministricu za nauku, visoko obrazovanje i mlade, te Afan Kalamujić za ministra finansija KS koji su prijedlog pokreta Za nove generacije. Iz Vlade KS se izbacuju kadrovi Stranke za BiH.

Vladu KS činit će i dosadašnji ministri: Darja Softić Kadenić - Ministarstvo pravde i uprave, Adnan Šteta - Ministarstvo saobraćaja, Enda Pavić Pečenković - Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Admir Katica - Ministarstvo unutrašnjih poslova, Zlatko Mijatović - Ministarstvo privrede, Naida Hota-Muminović - Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, Kenan Magoda - Ministarstvo kulture i sporta, te Omer Osmanović - Ministarstvo za boračka pitanja.

Na dnevnom redu iste sjednice naći će se i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju za 2022. godinu javnih ustanova iz oblasti zdravstva, rada i socijalne zaštite, ustanova kulture te izvještaji o radu kantonalnih javnih komunalnih preduzeća za proteklu godinu, te još nekoliko tačaka.

Ovo će biti i posljednja sjednica za zastupnika Irfana Čengića koji preuzima funkciju načelnika Starog Grada. Umjesto njega u Skupštinu KS trebala bi ući Vedrana Vikić.

#Sarajevo #SkupštinaKS #VladaKS #BiH