Članak

SAOPĆENJE

MVP 'prebacuje' lopticu na Ministarstvo sigurnosti: Raspored o evakuaciji donose Izraelci

(Patria) - Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je danas da pružaju aktivnu podršku u okviru svog mandata i nadležnosti Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine nadležnom za proces evakuacije bh. državljana iz Gaze.

Kako su rekli, u Ministarstvu vanjskih poslova BiH je odmah na početku krize formiran Krizni štab koji djeluje svakodnevno i, dodaju, djelovat će do okončanja procesa evakuacije.

"Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine putem ambasada u Kairu (Egipat), Tel Avivu (Izrael), Amanu (Jordan) i Dohi (Katar) i kroz intenzivnu saradnju sa međunarodnim partnerima, humanitarnim organizacijama i drugim prijateljskim državama zajednički radi na olakšavanju situacije i pružanju pomoći u organizovanju evakuacije bh. državljana i njihovih srodnika iz Gaze. Na listi osoba za evakuaciju iz Gaze koja je dostavljena nalaze se ukupno 54 osobe. Od toga 19 osoba ima status državljana Bosne i Hercegovine, a ostalo su osobe srodnici bh. državljana", navode iz MVP BiH.

Naglasili su da odluku o rasporedu i terminima evakuacije po državama donosi Ured koordinatora za civilne poslove pri izraelskom Ministarstvu odbrane.

"Očekuje se da će bh. državljani biti u mogućnosti nakon odluke o evakuaciji ipak koristiti granični prijelaz Rafah, koji je povremeno bio izvan funkcije. Smještaj za naše građane je obezbjeđen u Kairu kao i avio-prijevoz do Sarajeva, te je sve spremno i čeka signal za početak evakuacije", dodaju iz MVP-a BiH.

Istakli su da Ministarstvo vanjskih poslova BiH nastavlja sa kontinuiranom saradnjom i komunikacijom sa predstavnicima država u regiji.

"Kao i država angažiranih u humanitarnoj akciji spašavanja civila iz borbama obuhvaćenog regiona, međunarodnim organizacijama na terenu, Mehanizmom civilne zaštite EU, kao i kroz saradnju sa Ministarstvom sigurnosti BiH i kontaktima sa Međunarodnom organizacijom za migracije pri UN-u (IOM). Čine se svi napori da naši građani što prije i sigurnije dođu na teritoriju Bosne i Hercegovine", naglašavaju iz MVP-a BiH.

Ministarstvu vanjskih poslova BiH moguće je obratiti se putem e-mail adrese: [email protected].

#Evakuacija #Gaza #MVP #BiH