Članak

UOČI SUTRAŠNJEG IZBORA NOVE VLADE

Trojka oborila izvještaje svojih direktora, zastupnici Naše stranke nisu se vratili na sjednicu Skupštine KS

(Patria) - Nastavak sjednice Skupštine KS danas je donio sukob mišljenja između koalicionih partnera, a što se vidjelo na glasanju za izvještaje o poslovanju tri javna preduzeća ZOI '84, Centar Skenderija i Sarajevo-šume za 2021. godinu.

Glasanju je prethodila rasprava o ovim izvještajima koje se prezentirali direktori ovih preduzeća, Jasmin Mehić, Damir Petrinić i Samir Omerović. I Mehić i Petrinić su iz kvote kadrova Naše stranke, dok je Omerović prijedlog NIP-a.

Prvo se glasalo za izvještaj o preduzeću ZOI '84, a koji nije dobio podršku zastupnika. Zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija tražila je pojedinačno glasanje te je i u pojedinačnom glasanju bilo 17 glasova za. Tri zastupnika NIP-a (Elvedin Okerić, Mersiha Mehmedagić i Rusmir Pobrić) bila su suzdržana od ukupno šest suzdržanih.

Zatim se glasalo za izvještaje Centra Skenderija i Sarajevo-šume. Za ove izvještaje nije glasao nijedan zastupnik što je bila vrlo čudna situacija.

Nakon pauze koja je uslijedila zastupnici Naše stranke nisu se vratili na sjednicu Skupštine KS iako je ostalo još tačaka dnevnog reda.

Današnji razvoj situacije mogao bi utjecati i na sutrašnje glasanje o novoj Vladi Kantona Sarajevo.

Inače, sjednici je danas prisustvovalo 27 zastupnika, a tokom obraćanja zastupnika SDA u nekim trenucima nije bilo kvoruma jer su zastupnici napuštali salu.

Inače, Mehić i Omerović su imenovani 2021. godine, dok je Petrinić preuzeo Skenderiju u januaru 2022. godine.

#izvještaji #Sarajevo #SkupštinaKS #BiH