Članak

PREPORUKA STRUČNJAKA

Hladni dani su stigli: Koje voće konzumirati da bi sačuvali imunitet i zdrav organizam

(Patria) - Zima je blizu, hladni dani već su tu. Raznovrsnost ishrane od vitalnog je značaja za naš organizam i imuni sistem.

Stručnjaci preporučuju da je dobro birati voće koje je bogato vitaminima i antioksidansima kako biste ojačali imunološki sistem i održali dobro zdravlje. Evo nekoliko vrsta voća koje su posebno dobre tokom zimskih meseci:

Citrusno voće: Limuni, narandže, grejpfruti i mandarine su odlični izvori vitamina C, koji pomaže u jačanju imunološkog sistema. Osim toga, ova voća često sadrže i druge važne hranljive sastojke poput vlakana i antioksidansa.

Jabuke: Jabuke su dostupne tokom cijele godine, a zimi su posebno dobar izbor jer su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Osim toga, mogu se koristiti u raznim toplim napicima, poput čaja ili kompota.

Kruške: Kruške su još jedno voće koje se može naći tokom zime. Bogate su vitaminom C, vlaknima i drugim hranljivim sastojcima. Mogu se jesti sirove ili kuhane, a odlične su i u salatama.

Šipak: Šipak je izuzetno bogat vitaminom C, ali takođe sadrži i druge hranljive sastojke kao što su antioksidansi i vlakna. Možete ga koristiti za pripremu čaja ili dodavati u smutije.

Banane: Banane su dobar izvor energije, kalijuma i vitamina B6. Osim toga, praktične su jer se lako nose kao užina.

Suho voće: Suhe šljive, smokve, brusnice i slično su odličan izvor vitamina, minerala i antioksidansa. Ove vrste voća mogu se dodavati u žitarice, jogurte ili jesti kao zdrava užina.

Važno je napomenuti da je raznolika ishrana ključna za održavanje zdravlja. Pored voća, uključite i različito povrće, integralne žitarice, orašaste plodove i druge hranljive namirnice kako biste osigurali sve potrebne hranljive sastojke.

#magazin1 #voće #banane #kruške #suhovoće