Članak

PLAN VLADE

Putnici će za let avionom u Danskoj plaćati poseban porez

Danska vlada očekuje da će uz pomoć poreza na putnike u zračnom prometu državni budžet do 2030. napuniti s dodatnih 160 miliona eura.

(Patria) - Danska vlada planira uvesti poseban porez za putnike u zračnom prometu.

U prosjeku bi to trebalo iznositi oko 13 eura po jednom letu, a prikupljena sredstva će se, između ostalog, koristiti za podršku održivoj tranziciji avionske industrije.

Time će se Danska pridružiti Njemačkoj i Švedskoj koje već imaju sličan porez, prenosi njemačka agencija dpa.

Kako je ove sedmice pojasnio danski ministar finansija Jeppe Bruus Christensen, iznos poreza od 2025. u prosjeku će biti oko 70 danskih kruna (9,39 eura), a 2030. dosegnut će 100 danskih kruna (13,31 eura).

Za letove unutar Evrope putnici će morati platiti taksu od oko osam eura, za duža putovanja - naprimjer do New Yorka - oko 32 eura, a do Bangkoka oko 52 eura.

Danska nije jedina zemlja koja je odlučila uvesti takav porez. Prije nje na sličan su se potez odlučile Njemačka i Švedska, prenosi SEEbiz.

Danska vlada očekuje da će uz pomoć poreza na putnike u zračnom prometu državni budžet do 2030. napuniti s dodatnih 160 miliona eura.

Sredstva će se koristiti za podršku prelaza avionske industrije na ekološki prihvatljivije motore i na manje zračne luke za koje se očekuje da će najviše osjetiti posljedice uvođenja poreza.

Danski ministar saobraćaja Thomas Danielsen također je najavio uspostavu sheme finansijske podrške vrijedne 107 miliona eura, koja će omogućiti zračnim lukama i zračnim prevoznicima testiranje ekološki prihvatljivih tehnologija.

#avioni #Biznis #Danska #ekonomija #porez