Članak

SARAJEVO

Kantonalni sud u Sarajevu presudio: Ukinuta osuđujuća presuda Amiru Zukiću, naloženo ponovno suđenje u predmetu 'Bosna'

(Patria) - Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je bivši generalni sekretar SDA Amir Zukić osuđen na tri godine zatvora zbog krivičnog djela primanje dara i trgovina uticajem, saznaje Istraga.ba.

Naloženo je ponovno suđenje pred Općinskim sudom u Sarajevu protiv optuženih Amira Zukića, Senada Trake, Ramiza Karavdića i Eseda Džananovića. Istovremeno, Kantonalni sud je potvrdio oslobađajući dio prvostepene presude kojom je bivši potpredsjednik SDA Asim Sarajlić oslobođen krivice.

Da pojednostavimo, Zukiću, Traki, Karavdiću i Džananoviću bit će ponovo suđeno pred Općinskim sudom u Sarajevu, dok je Sarajlić pravosnažno oslobođen krivice.

Podsjetimo, u julu prošle godine Općinski sud u Sarajevu osudio je Amira Zukića na tri godine zatvora, Safeta Bibića na šest godina, Senada Traku na godinu i šest mjeseci, Ramiza Karavdića na dvije godine i Esed Džananović tri godine zatvora nakon su su proglašeni krivim za korupciju i trgovinu uticajem prilikom nezakonitog zapošljavanja u Elektroprivredi BiH. Asim Sarajlić i Nedžad Trako su i tada bili oslobođeni krivice.

Prema optužnici, Zukić i Bibić su tokom 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama “Elektrodistribucije” pri “Elektroprivredi BiH”. Nakon toga su, prema optužnici, koristeći svoj utjecaj, preko Eseda Džananovića realizirali nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”.

Optužnicom su se Sarajlić i Mirsad Kukić teretili za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a Seid Fazlagić za pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Predmet protiv Kukića je 2017. razdvojen zbog zdravstvenog stanja, te je on krajem 2020. osuđen na godinu dana zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. No, i ta presuda je kasnije ukinuta i naređeno je ponovno suđenje.

Fazlagić, koji je bio vozač Amira Zukića, sklapanjem sporazuma o priznanju krivice s Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu, osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog pomoći počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Suđenje Zukiću i ostalima počelo je u maju 2017. godine, a u završnoj riječi Kantonalno tužilaštvo zatražilo je osuđujuću presudu navodeći da je dokazana odgovornost optuženih, dok su njihove odbrane zatražile oslobađajuću presudu.

#AmirZukić #presuda #SDA #BiH