Članak

SMJEŠTENA NA STIJENI

Kućica na Drini - ni na nebu, ni na zemlji

Budući da divlja struja nema milosti, kućica je više puta renovirana i ponovo izgrađena.

(Patria) - Kućica na rijeci Drini simbol je Bajine Bašte i jedan od prepoznatljivih motiva rijeke koja je poznata i pod nazivom Zelenika zbog svoje karakteristične boje.

Bajkoviti prizor koji čini kućica "ni na nebu, ni na zemlji", smještena na stijeni koju obrubljuje smaragdna voda, miljenik je objektiva fotografa širom svijeta.

Ponekad se može vidjeti i pokoji ribarski čamac ili udica koja strpljivo čeka ručak, piše Punkufer.hr.

Prva brvnara na otočiću u rijeci Drini sagrađena je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, a nastala je kao kuća za odmor od skakanja u rijeku.

Budući da divlja struja nema milosti, kućica je više puta renovirana i ponovo izgrađena.

Prema legendi, Marko Kraljević na putu prema Bosni sa svojim je Šarcem htio prijeći preko rijeke, ali nije htio da se konj smoči.

Stoga je bacio golemu stijenu u more, a konj je u nekoliko skokova s Kraljevićem na leđima stigao do Bosne. Neki su i dan-danas uvjereni da se na stijeni mogu vidjeti otisci kopita.

Magazin National Geographic svojevremeno joj je posvetio broj kad je fotografija kućice dobila nagradu mjeseca. Tako je izazvala veliku svjetsku pažnju.

O njoj je pisao i britanski Daily Mail, navodeći kako godinama odolijeva divljoj prirodi, a nalazi se i na brojnim svjetskim listama najčudnijih kuća na svijetu.

#Drina #magazin1 #rijeka #zanimljivosti