Članak

EU VIJEĆE ZASJEDA U DECEMBRU

Von der Leyen: Pregovori s BiH kada ostvari nužni stepen usklađenosti sa kriterijima EU, Rs je donio niz protuustavnih zakona

(Patria) - Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je na današnjoj press konferenciji da Komisija preporučuje Vijeću da odobri pristupne pregovore sa BiH onog časa kada se ostvari nužni stupanj usklađenosti sa kriterijima EU.

"BiH tu prepoznajemo da ima cijeli niz koraka koji su poduzeli. Brzo formiranje Vijeća ministara BiH, njihova predanost svih političkih stranaka cilju pristupanja EU i to je dovelo do napretka u borbi protiv terorizma, pranja novca.

Sa zabrinutošću primjećujemo da je RS donio niz protivustavnih zakona. Zato, Komisija preporučuje Vijeću onog časa kada se ostvari nužni stupanj usklađenosti sa kriterijima EU pristupne pregovore", kazala je Von der Leyen.

Na dodatno pitanje šta će se desiti sa BiH, predsjednica EK je rekla:

"Otvaramo vrata vrlo široko i pozivamo BiH da prođe, ali moramo vidjeti rezultate, ali vrata su široko otvorena", kazala je.

Ona je kazala da je Ukrajina i dalje suočena sa velikim teškoćama prouzročene agresorskim ratom Rusije.

"A unatoč tome provodi reforme. Ja sam bila tamo tokom vikenda i uvjerila sam se da su ispunili više od 90 posto koraka. Ostvaren je veliki napredak na reformi Ustava, suzbijanju korupcije, suzbijanje pranja novac, veća kontrola nad oligarsima, novi zakon o medijima, i tretiranja nacionalnih manjina. Komisija na osnovu toga preporučuje da se otvore pregovori o pristupanju.

Moldavija je predmet stalnih destabilizirajućih nastojanja. Poput Ukrajine i Moldavija je preuzela korake na reformi pravosuđa, intenzivirala je radnje na području korupcije i kriminala. Tu Komisija smatra da bi Vijeće moglo dovršiti okvir za pregovore", kazala je.

Ona je istakla da je proširenje ključno za EU i kompletiranje naše Unije je nešto što se od nas traži.

"Građani tih zemalja koje žele pristupiti jesu Europljani, nas vežu geografske, povijesne i vrijednosne veze. Dosadašnja proširenja su nam pokazala da su donijela nove benefite", kazala je Von der Leyen.

Ukoliko Evropsko vijeće u decembru donese odluku o pristupnim pregovorima Ukrajina ima još nekoliko reformi koje mora uraditi.

"Do marta ćemo izvijestiti o napretku, čim Evropsko vijeće da zeleno svjetlo u decembru", kazala je.


#UrsulaVonDerLeyen #BiH