Članak

PREDSJEDNIK CRNE GORE

Milatović: Na popisu ću se izjasniti kao Crnogorac koji govori srpskim jezikom

Po nacionalnoj pripadnosti sam Crnogorac, a govorim srpskim jezikom - istakao je Milatović u sinoćnoj emisiji na Adria televiziji.

(Patria) - Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da će se na popisu izjasniti kao Crnogorac koji govori srpskim jezikom, dodajući da su se on i njegova porodica tako izjasnili 2011.

- Po nacionalnoj pripadnosti sam Crnogorac, a govorim srpskim jezikom - istakao je Milatović u sinoćnoj emisiji na Adria televiziji.

Sastanak crnogorskog premijera Milojka Spajića s predstavnicima vladajuće većine, opozicije, savjeta manje brojih naroda, civilnog sektora, Uprave za statistiku, te ministarstava ekonomije i ljudskih i manjinskih prava, koji je jučer održan u Vladi i na kojem je trebalo da se razgovara o izmjenama Zakona o popisu i uspostavljanju softverskog rješenja za kontrolu unešenih podataka, protekao je u dobrom duhu, ali je okončan bez bilo kakvog konkretnog dogovora.

Demokratska partija socijalista (DPS) ostaje pri bojkotu popisa stanovništva Crne Gore, iako su kod Spajića "vidjeli spremnost" da se ispune uslovi DPS-a za održavanje popisa, ali za to nema dovoljno vremena do 30. novembra kada bi trebalo da počne popisivanje.

Potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković je danas za podgoričku TVE izjavio da nisu čuli od Spajića da popis mora početi 30. novembra, ali se za to "snažno zalaže" predsjednik Skupštine Andrija Mandić koji je jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" od čije podrške zavisi opstanak Vlade.

Nekada vladajuća stranka DPS traži da popis bude "kontrolisan", da DPS ima "paritetan broj popisivača", da se "jasno prati" unos i obrada podataka i da se "implementira softversko rješenje" da bi građani mogli da provjere upis podataka koje su dali.

Spajić je kazao da svako dalje odlaganje popisa može izazvati nove troškove, posebno zbog "fiskalnog trenutka" u kojem je Crna Gora.

- U tom smislu svi moramo pokazati visok stepen odgovornosti - rekao je Spajić poslije sastanka sa dijelom opozicije, pojedinim ministrima i sektorom NVO.

#Region #JakovMilatović #Predsjednik #CrnaGora