Članak

DRUGA GODIŠNJICA SMRTI

SDA Centar: Dok gledamo smrt civilizacije i ljudskosti, s poštovanjem se sjećamo Hasana Čengića

Općinski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Centar Sarajevo prisjetio se Hasana Čengića, koji je preminuo na današnji dan 2021. godine.

(Patria) - Općinski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Centar Sarajevo prisjetio se Hasana Čengića, koji je preminuo na današnji dan 2021. godine.

Na drugu godišnjicu njegove smrti, iz SDA Centar ističu kako su dužni podsjetiti da je Hasan Čengić svojim uvjerenjima, čestitošću, intelektom, hrabrošću i sposobnošću bio dostojan svoje historijske uloge u vremenu u kojem je živio.

"Navedeno ga je učinilo jednim od najvažnijih saradnika prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Hasan Čengić je status važne ličnosti koja će ostati upisana u knjigama o Bosni i Hercegovini zaslužio aktivizmom u svojim najboljim godinama, zatvorom zbog borbe za slobodu i jednakost naroda kojem je pripadao i učešćem u osnivanju SDA, što je rezultiralo prvim slobodnim izborima i nezavisnošću Republike Bosne i Hercegovine.

Poseban je i nemjerljiv doprinos dao u organizovanju odbrane od agresije na našu domovinu i radu na najtežim zadacima u borbi protiv fašističkih i genocidnih politika.

Danas, kad su rezolucije i zaključci UN-a i civiliziranog svijeta mrtvo slovo na papiru, dok gledamo svakodnevno ubijanje djece i civila u Palestini, važno se podsjetiti da nikakve isprazne povelje o ljudskim pravima, niti poziv na savjest ubica, neće sačuvati nevine i nemoćne.

Jasno je da samo snaga i moć čuvaju pravdu, istinu i ljudske živote. Samo tamo gdje je oslobodilačka Armija Republike Bosne i Hercegovine došla svojom čizmom, puškom i tenkom nije bilo ubijanja nevine djece, žena i civila.

Naše ratno liderstvo je to znalo, i uz diplomatske aktivnosti predano radilo na jačanju svoje Armije, u čemu je Hasan Čengić dao ogroman doprinos.

Stoga, upravo danas je prikladan dan da odamo zahvalnost i poštovanje Hasanu Čengiću i njegovim savremenicima i saborcima", poručili su iz SDA Centar na svom Facebook profilu.

#BiH #Godišnjica #HasanČengić #SDA #sdacentar