Članak

'POSTOJAO VELIKI OTPOR'

Šefovi kabineta evropskih komesara bez saglasnosti o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH

Međutim, na sutrašnjem će sastanku oko BiH biti nastavljena rasprava, jer dokument nije odobren.

(Patria) - Šefovi kabineta evropskih komesara nisu uspjeli da se usaglase i preporuče otvaranje pristupnih pregovora u svom izvještaju o napretku za BiH, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Evropskoj komisiji (EK).

Moguća preporuka o otvaranju pregovora o članstvu bila je načelna ideja nekih komesara kada je počela izrada izvještaja.

Međutim, kako se saznaje iz pouzdanih izvora sa sastanka, postojao je "veliki otpor" da se preporuči otvaranje ovog procesa za Bosnu i Hercegovinu.

Sastanak je završen bez saglasnosti a izvještaj za BiH je sada "zaglavljen" i oko toga će sutra odlučivati koledž Evropske komisije, koji čine svi komesari ove institucije.

Oni se sastaju da bi usvojili paket proširenja, nakon čega se dokument objavljuje. Uobičajeno je da se saglasnost daje na nivou šefova kabineta i odobrenje paketa u Koledžu je formalna procedura.

Međutim, na sutrašnjem će sastanku oko BiH biti nastavljena rasprava, jer dokument nije odobren.

Naime, dva dana su šefovi kabineta raspravljali o paketu proširenja koji obuhvata i odvojene izvještaje za svaku zemlju koja želi prijem u EU.

Dok je preporuka za otvaranje pristupnih pregovora skoro izvjesna za Ukrajinu i Moldaviju, kao i preporuka za kandidatski status za Gruziju, smatrano je prvobitno da bi pozitivna odluka po BiH bila i poruka Brisela cijelom regionu Zapadnog Balkana.

Međutim, kako se saznaje, veliki broj komesara smatra da sadržaj izvještaja o napretku za BiH "ne opravdava preporuku za otvaranje pristupnih pregovora".

Ako se ne uvrsti preporuka o otvaranju pregovora između Brisela i Sarajeva, ovogodišnji paket proširenja bit će pozitivan samo za zemlje istočnog partnerstva.

BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata, nakon što su neke zemlje članice na inicijativu Slovenije pokrenule ovo pitanje u svjetlu dodjele ovog statusa Ukrajini. U tom procesu BiH treba da ispuni osam uslova.

BiH nije imala ni pozitivnu ocjenu EK kada je izrađeno mišljenje o spremnosti zemlje da postane zemlja kandidat. Tada je EK identifikovala 14 kriterijuma koje zemlja treba da ispuni da bi joj se odobrio kandidatski status.

U odluci dodjele kandidatskog statusa, ovi kriterijumi ostali su važeći za otvaranje pristupnih pregovora sa BiH.

Predsjednica EK Ursula von der Leyen u Sarajevu je 1. novembra poručila da BiH treba da djeluje jedinstveno i nastavi rad na ispunjavanju 14 prioriteta, kako bi ušla u EU.

#Brisel #Evropskakomisija #Pregovori #proširenje #BiH