Članak

NESTALA 2019.

Lopovi koji su iz britanske palače ukrali zlatnu WC školjku, vrijednu skoro pet miliona funti, konačno pred sudom

Zlatna WC školjka je umjetnička instalacija naziva "America" i bila je dio izložbe italijanskog konceptualnog umjetnika Maurizia Cattelana.

(Patria) - Četverica muškaraca optužena su za krađu zlatne 18-karatne WC školjke procijenjene na 4,8 miliona funti, koja je nestala iz britanske palače Blenheim tokom noći u septembru 2019., javlja The Guardian.

Zlatna WC školjka je umjetnička instalacija naziva "America" i bila je dio izložbe italijanskog konceptualnog umjetnika Maurizia Cattelana.

Kraljevsko tužilaštvo (CPS) saopštilo je jučer da je odobrilo krivične prijave protiv četverice muškaraca, koji će se 28. novembra pojaviti pred sudom za prekršaje u Oxfordu.

WC, koji se mogao koristiti uz vremensko ograničenje od tri minute kako bi se izbjegli redovi, bio je izložen tek dva dana kada je ukraden.

Školjka je postavljena kao umjetničko djelo u palači u Oxfordshireu, rodnom mjestu Winstona Churchilla, kada je nestala.

Budući da je u to vrijeme WC bio ugrađen, njegovo uklanjanje prouzrokovalo je poplave i štetu na veličanstvenoj kući iz 18. stoljeća i mjestu svjetske baštine UNESCO-a u Woodstocku.

Dan nakon krađe, policija je objasnila da su se lopovi ušunjali u palaču noću između 13. i 14. septembra i napustili je rano jutro noseći dragocjeni WC, a pri krađi su izazvali velike štete i poplavu.

Zlatni WC je 2016. postavljen u muzeju Guggenheim u New Yorku, gdje je 100.000 ljudi čekalo u redu da ga upotrijebi.

Četverica optuženih za krađu zlatnog WC-a su James Sheen (39) iz Wellingborougha, Michael Jones (38) iz Oxforda, Fred Doe (35) iz Ascota i Bora Guccuk (39) iz zapadnog Londona.

Sheen je optužen za provalu, prenos imovine i urotu da se počine ta krivična djela, objavila je policija. Jones je optužen za provalu, a Doe i Guccuk za urotu za prenos imovine.

Četverica optuženih trebali bi se pojaviti 28. novembra pred prekršajnim sudom u Oxfordu.

#Engleska #London #zanimljivosti #magazin1